Mannelijke huurder met muts voor huurwoningen

Record aantal goedkope huurwoningen verkocht: wat betekent dit voor jou?

28 maart 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Beleggers besluiten massaal hun goedkope huurwoningen te verkopen, dit blijkt uit nieuw onderzoek van Kadasterdata in economenblad ESB. In 2023 zijn er zelfs 11.700 meer huurwoningen verkocht, dan aangekocht. Deze trend is voornamelijk zichtbaar bij betaalbare woningen in de grote steden en laat daar nu juist de vraag naar goedkope huurwoningen het hoogst zijn.

Inhoudsopgave

    Record aantal huurwoningen verkocht

    Het afgelopen jaar was er een opvallende beweging in de huizenmarkt, waarbij beleggers in totaal 11.700 meer huurwoningen verkochten dan aankochten, zo melden ESB en het Financieel Dagblad. Dit aantal, wat gelijk staat aan 1 procent van alle particuliere huurhuizen, markeert een record. Ook benadrukt het FD dat particulieren beleggers vorig jaar op grote schaal huurwoningen verkochten, met een netto verkoop van 6800 woningen aan mensen die een huis zoeken.

    Lees ook: Krimpende huurmarkt: 100.000 huurwoningen verdwijnen.

    Raad van State heeft gewaarschuwd

    Dit is een scenario waar de Raad van State eind vorig jaar al voor waarschuwde. De raad uitte zorgen over de impact van de plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Deze plannen, gericht op het reguleren van een deel van de vrije huurmarkt, zouden mogelijk kunnen leiden tot beleggers die hun huurwoningen verkopen.

    Man met geblokt hemd schrijft advies rapport over huurmarkt

    Impact van nieuwe regelgeving

    De Raad van State gaf aan dat dit waarschijnlijk zal resulteren in een krimp, in plaats van een groei, van het aanbod in de vrije huursector. Dit zou niet ten goede komen aan degenen die op zoek zijn naar een huurwoning, aldus de raad.

    Lees ook: Hoe de Wet Betaalbare huur huurders juist in de knel brengt.

    Vooral goedkope woningen in grote steden verkocht

    Volgens het onderzoek hebben particuliere beleggers zich met goedkopere woningen verkocht in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Dit zijn dezelfde woningen die zij tussen 2015 en 2021 in grote aantallen hadden aangekocht voor de verhuur. Marc Francke, hoogleraar vastgoed aan de UvA licht toe in een gesprek met het FD dat dit een logische ontwikkeling is. De verklaring hiervoor is dat deze woningen binnenkort onderworpen zullen zijn aan de nieuwe regelgeving van De Jonge, waardoor ze minder winstgevend worden voor de beleggers.

    Wat betekent dit voor jou?

    Dit kan leiden tot een lastige situatie voor huishoudens die te veel verdienen voor sociale huurwoningen, maar niet genoeg om in aanmerking te komen voor een koopwoning. Zij zullen nog verder in de knel raken omdat het al schaarse huuraanbod aan betaalbare vrije sector huurwoningen alleen nog maar kleiner wordt.

    Boze jonge vrouw met bruin haar staat voor een Nederlandse huurwoning

    Nieuwe huurregels in 2024

    De nieuwe huurregels, ook wel de Wet betaalbare huur genoemd, hebben als doel de huurders te beschermen door meer betaalbare huurwoningen te creëren. Verwacht wordt dat ze echter leiden tot een vermindering van aanbod in de vrije huursector. De nieuwe wet zou volgens het CBRE niet tot goede doorstroming van nieuwe huurders leiden, maar juist tot huurders die langer blijven zitten. Dit is de Wet betaalbare huur in een notendop:

    1. Puntenstelsel: De huurprijs van woningen wordt bepaald door een puntenstelsel dat de grootte, voorzieningen en kwaliteit beoordeelt.
    2. Uitbreiding stelsel: Dit stelsel is voor 2024 uitgebreid, waardoor meer woningen van particuliere verhuurders een maximale huurprijs krijgen. Dat zou in theorie meer betaalbare huurwoningen tot gevolg moeten hebben.
    3. Bescherming huurders: Het doel is om huurders te beschermen tegen te hoge huren, vooral in het middensegment.
    4. Krimp vrije huursector: Door deze uitbreiding wordt de vrije huursector, waar geen maximale huur geldt, kleiner.
    5. Lange termijn gevolgen: Minder keuzevrijheid en mogelijke prijsstijgingen in de huurmarkt op lange termijn voor nieuwe huurders.

    Meer weten? Woning huren of verhuren in 2024: dit gaat er veranderen.

    Huurwoning vinden met Huurstunt

    Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan ben je bij Huurstunt op het juiste adres. Wij streven ernaar om de zoektocht naar een nieuwe huurwoning zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook in tijden van een woningcrisis. Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

    Met een Premium Account kun je onbeperkt reageren op woningen die je tegenkomt op ons platform en is voor nieuwe leden veertien dagen gratis!

    Terug naar het overzicht