Appartementencomplex met sociale huurwoningen waar huurders scheefwonen

Scheefhuurboetes drijven huurprijzen op

23 mei 2024

Laatste update: 28 mei 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben niet de gewenste effecten. Deze huurverhogingen zouden scheefwonen moeten tegengaan en scheefhuurders te laten doorstromen en woningcorporaties meer investeringsruimte te geven. Maar in plaats daarvan heeft het alleen maar gezorgd voor hogere huurprijzen, blijkt uit recente evaluatie van onderzoeksbureau RIGO. 

Belangrijkste punten uit dit artikel

  • Geen gewenste effecten: Inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben vooral geleid tot hogere huurprijzen zonder het gewenste doorstromingseffect, volgens een evaluatie van RIGO.
  • Stijgende huurprijzen: In 2023 kregen 107.000 huishoudens te maken met huurverhogingen tot 100 euro per maand, terwijl informatie over scheefhuurboetes ontbreekt.
  • Woonbond roept op tot verandering: De Woonbond vindt de scheefhuurboetes onbegrijpelijk en pleit voor afschaffing van inkomensafhankelijke huurverhogingen en investeringen in een grotere sociale huursector.

Wat is scheefwonen?

Scheefwonen verwijst naar situaties waarin huurders in sociale huurwoningen blijven wonen, terwijl hun inkomen eigenlijk te hoog is voor deze woningen. Hierdoor blijven de goedkopere woningen bezet, terwijl mensen met lagere inkomens moeilijker een betaalbare woning kunnen vinden. Het doel van de inkomensafhankelijke huurverhoging was om deze huurders te stimuleren om naar duurdere woningen te verhuizen.

Meer weten? Lees dan onze blog over de gevolgen van scheefwonen!

Huurprijzen van sociale huurwoningen lopen op

In 2023 kregen ruim 107.000 huishoudens te maken met deze huurverhogingen, die kunnen oplopen tot 100 euro per maand. De Woonbond mist in het RIGO-onderzoek informatie over huurders die een 'scheefhuurboete' kregen terwijl ze al een huurprijs boven de sociale huurgrens betaalden. In 2022 hadden bijna 43.000 sociale huurwoningen van woningcorporaties een huurprijs boven deze grens.

Een flat met sociale huurwoningen

Boets zijn onbegrijpelijk volgens de Woonbond

Hoeveel dit er in 2024 zijn, is onbekend, evenals het aantal bij particuliere verhuurders. Huurders die al meer dan € 879,66 betalen, kunnen nog steeds een extra verhoging van 100 euro per maand krijgen, wat de Woonbond onbegrijpelijk vindt. "Het is niet te verkopen dat sociale huurders die feitelijk al een vrijesectorprijs betalen worden opgescheept met scheefhuurboetes", aldus Marcel Trip, beleidsmedewerker bij Woonbond.

LeestipWanneer heb je recht op huurtoeslag/huursubsidie?

Inkomensafhankelijke huurverhoging afschaffen

De Woonbond roept het volgende kabinet op om de inkomensafhankelijke huurverhogingen af te schaffen en te investeren in een grotere, toegankelijkere sociale huursector. Daarnaast pleiten ze ervoor om in ieder geval te stoppen met het opleggen van scheefhuurboetes aan huurders die al meer betalen dan de sociale huurgrens.

Terug naar het overzicht