12 onmisbare verhuistips voor stressvrij verhuizen
16 april 2021
Laatste update: 04 november 2024
Verhuizen, het zal niet je grootste hobby zijn. Maar met een beetje voorbereiding kan het een relatief ontspannen periode worden. Het begint allemaal in je oude huis: organiseer alles, pak op tijd in en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Ben jij van plan om te verhuizen? Deze 12 verhuistips helpen je goed op weg!
Inhoudsopgave
Nog niet gelukt om een huurwoning op de kop te tikken? Een huis huren in deze krappe woningmarkt is misschien lastig, maar niet onmogelijk. Neem daarom onze 10 onmisbare tips om een huurwoning te vinden even rustig door.
1. Op tijd beginnen
Vroeg plannen
Hoe logisch het ook klinkt, op tijd beginnen is cruciaal voor een soepele verhuizing. Begin niet pas een paar dagen van tevoren, maar ruim op tijd. Plan je verhuisdag en begin enkele weken van tevoren al met inpakken. Je toekomstige-ik zal je eeuwig dankbaar zijn.
Bekijk ook: Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?
2. Organiseer je spullen
Zodra je gaat verhuizen, ontdek je hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Dit is het ideale moment om te beslissen wat je echt nodig hebt.
Vier stapels maken
Verdeel je spullen in vier categorieën: houden, verkopen, weggeven of weggooien. Zo voorkom je dat je spullen die je niet meer nodig hebt, meeverhuisd.
3. Pak kamer voor kamer in
Begin met de minst gebruikte kamers
Ga kamer voor kamer af en begin met ruimtes die je minder vaak gebruikt, zoals de zolder of de kelder. Hierdoor behoud je overzicht en voorkom je dat je overal tegelijk aan begint.
4. Doe overbodige spullen weg
Met spullen die voor jou overbodig zijn, kun je anderen blij maken. Je kunt ze verkopen of doneren.
Wat houd je en wat gaat weg?
Als je moeite hebt met weggooien, vraag jezelf dan af of je het de afgelopen twee jaar hebt gebruikt. Is het antwoord ‘nee’? Dan kun je er waarschijnlijk prima zonder.
5. Zorg voor voldoende stevige verhuisdozen
Bij sommige supermarkten kun je gratis dozen krijgen, maar voor waardevolle bezittingen is stevigere verpakking nodig.
Dozen selecteren en inpakken
- Kleine dozen voor zware spullen: Plaats boeken en andere zware items in kleinere dozen.
- Grote dozen voor lichtere items: Gebruik grotere dozen voor bijvoorbeeld beddengoed en handdoeken.
Zorg dat je meer dozen hebt dan je denkt nodig te hebben; zo kom je niet tekort.
6. Label de verhuisdozen
Dozen markeren per kamer
Label de dozen per kamer, zodat je ze op de verhuisdag meteen op de juiste plek kunt zetten. Vergeet niet “breekbaar” te schrijven op dozen met kwetsbare spullen!
7. Pak in voor de eerste nacht
Overlevingspakket
Maak een doos of tas klaar met benodigdheden voor de eerste nacht. Denk aan toiletspullen, een paar kleren en wat snacks. Als je ’s ochtends niet zonder koffie kan, zorg dan dat je koffiezetapparaat ook klaarstaat.
8. Laat je oude woning netjes achter
Schoonmaken en herstellen
Je oude woning moet schoon en netjes worden achtergelaten. Maak apparaten zoals de oven en koelkast schoon en repareer eventuele schade, zoals gaten in de muren, om problemen met de borg te voorkomen.
Ook interessant: Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?
9. Stel een verhuisteam samen
Hulp inschakelen
Voor het zware werk kun je professionele verhuizers inhuren, maar je kunt ook vrienden en familie inschakelen. Overleg van tevoren wie wat doet, zodat iedereen een duidelijke taak heeft en de verhuisdag soepel verloopt.
10. Plak deuren en lades dicht
Extra bescherming
Voorkom dat lades en deuren openklappen door ze dicht te plakken met tape. Wil je extra bescherming voor bijvoorbeeld een kast? Wikkel deze dan in noppenfolie.
11. Regel vervoer
Verhuiswagen of aanhangwagen huren
Al je spullen moeten vervoerd worden. Als je geen toegang hebt tot een aanhangwagen, huur dan een verhuiswagen. Hierin past vaak de volledige inboedel van een een- of tweepersoonshuishouden.
12. Gebruik spanbanden, handschoenen en een steekkar
Verhuismateriaal gebruiken
Met de juiste hulpmiddelen wordt het verhuizen gemakkelijker. Gebruik een steekkarretje voor zware items zoals een wasmachine, en gebruik spanbanden en werkhandschoenen voor extra comfort en bescherming tijdens het tillen.
Conclusie
Verhuizen hoeft geen stressvolle ervaring te zijn als je goed voorbereid bent. Begin op tijd, organiseer je spullen, en zorg voor stevige dozen en handige hulpmiddelen. Of je nu hulp inschakelt van vrienden of professionele verhuizers, met deze 12 tips verloopt jouw verhuizing een stuk soepeler. Maak een checklist, plan vooruit, en zorg ervoor dat je goed bent voorbereid – dan wordt jouw verhuizing een stuk makkelijker en overzichtelijker.