Als huurder en verhuurder komt vroeg of laat de vraag op: wat valt er onder normale slijtage van een huurwoning? Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen schade die het gevolg is van onzorgvuldig gebruik en slijtage die ontstaat door het dagelijks bewonen van een woning.
Normale slijtage verwijst naar het natuurlijke verouderingsproces van materialen en oppervlakken in een woning door dagelijks gebruik. Dit is slijtage die niet te vermijden is, ongeacht hoe zorgvuldig een huurder met de woning omgaat. Verhuurders kunnen hiervoor geen kosten in rekening brengen bij de huurder, omdat deze slijtage als onvermijdelijk wordt beschouwd.
Schade die voortkomt uit onzorgvuldig gebruik, nalatigheid of roekeloosheid valt niet onder normale slijtage. Deze vormen van schade zijn te vermijden en worden vaak beschouwd als de verantwoordelijkheid van de huurder. Als een huurder bij het einde van de huurperiode schade heeft veroorzaakt die verder gaat dan normale slijtage, kan de verhuurder de kosten verhalen op de huurder.
Meer weten? Onderhoud huurwoning: wie doet wat?
Bij het beoordelen van slijtage wordt gekeken naar de leeftijd van de materialen, de duur van de bewoning en het type gebruik. Wat normaal wordt beschouwd, hangt af van deze factoren. Een vloer die tien jaar intensief is gebruikt, zal meer slijtage vertonen dan een vloer die slechts een jaar oud is. Daarom moeten zowel huurders als verhuurders een redelijk perspectief hebben op de verwachte levensduur van materialen.
De huurder heeft de verantwoordelijkheid om de woning zorgvuldig te gebruiken en te onderhouden. Dit betekent dat de huurder kleine onderhoudswerkzaamheden zelf moet uitvoeren en schade die hij of zij veroorzaakt, moet repareren of vergoeden.
De verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud en reparaties die voortkomen uit het normale gebruik van de woning. Dit omvat bijvoorbeeld het vervangen van versleten onderdelen zoals kozijnen, vloeren of apparaten wanneer deze door normale slijtage onbruikbaar zijn geworden.
Bij het beëindigen van een huurcontract wordt er doorgaans een eindinspectie uitgevoerd om de staat van de woning te beoordelen. Tijdens deze inspectie worden eventuele schade en slijtage vastgesteld. Als er sprake is van normale slijtage, hoeft de huurder hier niet voor op te draaien.
Wanneer er echter schade is die verder gaat dan normale slijtage, kan de verhuurder de kosten voor herstel bij de huurder in rekening brengen.
Normale slijtage aan een huurwoning is onvermijdelijk en valt onder het reguliere gebruik van een woning. Verhuurders mogen hier geen kosten voor in rekening brengen, maar kunnen wel herstelkosten verhalen bij schade die voortkomt uit nalatigheid of onzorgvuldig gebruik door de huurder.