"Ik woon al jaren in mijn appartement en heb onlangs vernomen over een puntenstelsel voor huurprijzen. Hoe weet ik of mijn woning hieronder valt en wat betekent dit voor mijn huur?"
Als huurder is het belangrijk om te weten onder welke huurvoorwaarden je valt. Of je onder het puntenstelsel valt of niet, heeft namelijk invloed op de hoogte van je huurprijs en rechten als huurder.
Het puntenstelsel, officieel bekend als het Woningwaarderingsstelsel (WWS), bepaalt de maximale huurprijs van gereguleerde huurwoningen in Nederland. Dit systeem kent punten toe aan verschillende aspecten van de woning, zoals grootte, voorzieningen en locatie.
Om te bepalen of jouw woning onder het puntenstelsel valt, kijk je naar twee zaken:
Ook kun je de Huur ik geliberaliseerd of gereguleerd check doen van de Woonbond. Door een paar multiple choice vragen in te vullen, krijg je zo snel antwoord op je vraag.
Hoe de maximale huurprijs van een huurwoning met het WWS wordt bepaald, ontdek je hier!
Het puntenstelsel werkt door een woning te waarderen op basis van verschillende factoren die punten opleveren. Elke woning krijgt een bepaald aantal punten, en dit aantal bepaalt de maximale huurprijs die voor de woning gevraagd mag worden. De belangrijkste factoren die punten opleveren, zijn:
Oppervlakte van de woning: Hoe groter de woning, hoe meer punten deze krijgt.
Energieprestatie: Een woning met een hoog energielabel (bijvoorbeeld A of B) krijgt meer punten dan een woning met een lager energielabel.
Voorzieningen: Luxe voorzieningen zoals een moderne keuken, een badkamer met ligbad of een aparte douche leveren extra punten op.
Locatie: De locatie van de woning, zoals een gunstige ligging in een stad of een rustige buurt, kan ook extra punten opleveren.
Woningen met een geliberaliseerd huurcontract, in de vrije sector, vallen niet onder het puntenstelsel. Hier wordt de huurprijs bepaald door de vrije markt.
De nieuwe Wet betaalbare huur, die naar verwachting op 1 juli 2024 in werking treedt, brengt enkele veranderingen met zich mee. Zo wordt het puntenstelsel, oftewel WWS, verhoogd naar 186 punten. Dat houdt in dat de huurprijs van alle woningen tot en met 186 punten gereguleerd wordt. Het doel van deze wet is om voor meer betaalbare huurwoningen te zorgen, door de prijs ervan te reguleren.
Meer over de Wet betaalbare huur, lees je ook in onze blog!
Deze wijzigingen kunnen invloed hebben op de huurprijs van nieuwe huurcontracten. Het is belangrijk op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen, zeker als je van plan bent te verhuizen of een nieuw contract aan te gaan. Lees je van tevoren dus goed in over de veranderingen op de woningmarkt in 2024.
Als je vermoedt dat de huurprijs van jouw woning hoger is dan toegestaan op basis van het puntenstelsel, kun je hiertegen in actie komen. Hieronder lees je wat je kunt doen:
Als je denkt dat de huurprijs te hoog is, kun je een verzoek indienen bij de Huurcommissie. Dit moet binnen zes maanden na de start van het huurcontract gebeuren. De Huurcommissie zal de woning waarderen op basis van het puntenstelsel en de maximale huurprijs vaststellen. Als blijkt dat de huur te hoog is, kan de Huurcommissie de huurprijs verlagen.
Ook als je al een tijd in de woning woont en de huur jaarlijks wordt verhoogd, kun je bezwaar maken als de huurprijs boven de maximale toegestane huurprijs komt. De Huurcommissie kan in dat geval de huurverhoging terugdraaien.
Als je er niet uitkomt met de verhuurder of de Huurcommissie, kun je overwegen om juridisch advies in te winnen. Er zijn verschillende instanties, zoals het Juridisch Loket, die huurders kunnen helpen bij conflicten over huurprijzen.
Of jouw woning onder het puntenstelsel voor huurprijzen valt, hangt af van de hoogte van de huurprijs bij aanvang van het huurcontract en de kenmerken van de woning. Het puntenstelsel is bedoeld om de huurprijzen van sociale huurwoningen betaalbaar te houden en biedt huurders bescherming tegen te hoge huren.