Bij het ondertekenen van je huurcontract stond er dat de maandelijkse servicekosten €50 bedragen. Plotseling ontvang je een brief van je verhuurder waarin staat dat de servicekosten stijgen naar €100 per maand, zonder verdere uitleg of onderbouwing. Mag dat zomaar?
Nee, een verhuurder kan de servicekosten niet zomaar aanzienlijk verhogen zonder geldige reden. In Nederland zijn de regels rondom servicekosten vrij strikt.
Servicekosten zijn kosten die de verhuurder maakt voor extra diensten en faciliteiten die aan de huurders worden geleverd. Deze kosten komen bovenop de huurprijs. Voorbeelden van servicekosten zijn:
Servicekosten worden vaak op maandbasis betaald, samen met de huur. Aan het eind van het jaar ontvang je als huurder een overzicht van de werkelijke kosten, waarbij je soms geld terugkrijgt of moet bijbetalen.
Leestip: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!
De verhuurder moet de servicekosten kunnen onderbouwen. Dit betekent dat er een duidelijke verklaring moet zijn voor elke verhoging van de servicekosten, zoals stijgende kosten voor onderhoud, schoonmaak, of energieverbruik in gemeenschappelijke ruimtes.
De verhuurder is verplicht om jaarlijks een overzicht te geven van de werkelijke kosten. Als blijkt dat je te veel hebt betaald, moet het teveel betaalde bedrag worden teruggestort. Als de kosten hoger waren dan verwacht, mag de verhuurder dit in rekening brengen, maar dit moet wel goed onderbouwd worden.
Hoewel verhuurders in bepaalde gevallen de servicekosten mogen verhogen, zijn er situaties waarin een verhoging onterecht is. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:
Als de verhuurder de servicekosten wil verhogen zonder dat hij kan aantonen waarom deze verhoging gerechtvaardigd is, kun je bezwaar maken. De verhuurder moet altijd een gedetailleerde afrekening verstrekken waarin de verhoging wordt uitgelegd. Ontvang je dit niet, dan is de verhoging onterecht.
Sommige kosten kunnen door de verhuurder ten onrechte als servicekosten worden opgevoerd. Bijvoorbeeld als de verhuurder kosten voor groot onderhoud van de woning of administratiekosten probeert door te berekenen. Deze kosten behoren tot het groot onderhoud en vallen niet onder de servicekosten.
Als de verhuurder de maandelijkse voorschotten voor de servicekosten aanzienlijk verhoogt zonder duidelijke reden of onderbouwing, kun je hiertegen bezwaar maken. Voorschotten moeten gebaseerd zijn op een realistische inschatting van de werkelijke kosten.
Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder
Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat de servicekosten stijgen, zijn er wel enkele stappen die je kunt nemen om een onterechte verhoging te vermijden:
Als huurder heb je het recht om bezwaar te maken tegen een onredelijke verhoging van de servicekosten. Dit kan eerst rechtstreeks bij de verhuurder en eventueel bij de Huurcommissie als het niet opgelost wordt.
Verhuurders mogen de servicekosten verhogen, maar alleen als de verhoging gebaseerd is op werkelijke kosten en als de verhuurder de kosten kan onderbouwen. Als huurder heb je rechten en kun je bezwaar maken als je de verhoging onterecht vindt. Zorg ervoor dat je jaarlijks de afrekening van de servicekosten controleert en vraag om specificaties als iets niet klopt.