Wat moet ik doen bij scammers of twijfels over verhuurders?

Ondanks dat Huurstunt zich maximaal inspant om zowel verhuurders als woningzoekenden veilig te houden, is het van essentieel belang dat jij als woningzoekende zelf ook waakzaam blijft ten aanzien van mogelijke fraude!


Scammers op de woningmarkt

Een oplichter wordt steeds vaker ook een scammer genoemd. Op de woningmarkt en ook op verhuurplatforms zoals Huurstunt kunnen dit bijvoorbeeld verhuurders zijn die fictief een woning te huur stellen die in realiteit niet van hun is of zelfs niet bestaat. Toch kunnen zij hier een som geld voor vragen onder de noemer van borg of garantstelling.

Te mooi om waar te zijn

Bij oplichters geldt vaak dat als een aanbieding te goed lijkt om waar te zijn, de kans groot is dat dit inderdaad het geval is. Als er een aantrekkelijke huurwoning wordt gepresenteerd in een zeer begeerde omgeving tegen een opmerkelijk lage huurprijs, is het een goed idee om op je hoede te blijven. Fraudeurs hebben de neiging om woningen te adverteren in populaire steden en locaties waarvan zij overtuigd zijn dat de vraag naar woonruimte hoog is.

Meer weten over fraude voorkomen als je wil huren? Lees dan ook:

Hoe voorkom je oplichting op de huurmarkt?

Wil je niet in de val lopen van oplichters bij het huren van een woning? Check deze tips:

  1. Check de foto's en beschrijving van huurwoningen: Zorg dat wat je ziet ook klopt met wat er staat. Een huurprijs die veel lager is dan normaal? Dat kan een sterke aanwijzing zijn dat er iets niet klopt.
  2. Eis een echte huurovereenkomst: Geen contract, geen deal. Een officiële huurovereenkomst beschermt jou als er iets misgaat.
  3. Borg betalen? Pas na een ondertekende huurovereenkomst: Echte verhuurders vragen niet om geld voordat je de plek hebt gezien en alles ondertekend op contract staat. Betaal de borg alleen als alles officieel is.
  4. Vermijd vage betaalmethoden: Gebruik nooit vage betaalmethoden zoals Western Union en Moneygram. Die zijn lastig te traceren en populair bij fraudeurs. Houd het altijd bij je eigen bank!
  5. Wees alert bij verhuurders die ''in het buitenland wonen'': Extra opletten als de verhuurder zegt dat hij in het buitenland zit. Dit kan een truc zijn om anoniem te blijven.
  6. Geef je ID niet zomaar: Deel geen kopie van je identiteitsbewijs voordat je het contract tekent en voorkom identiteitsfraude. Gebruik een watermerk om misbruik te voorkomen.

Stel vragen

Als iets niet duidelijk is, vraag dan door. Scammers houden niet van te veel vragen en zullen die vaak proberen af te wimpelen of niet te beantwoorden.

Twijfels over verhuurders? Neem contact op met Huurstunt!

Twijfel je erover of een verhuurder echt is of dat je wordt opgelicht? Neem bij twijfel altijd contact op met de klantenservice van Huurstunt. Wij zullen dan op onderzoek gaan en indien het inderdaad om een scammer gaat zal er actie ondernomen worden. Je kunt Huurstunt op de volgende manieren bereiken:

Wist je dat...

...7 op de 10 huurders een woningcontract tekent zonder deze goed te begrijpen? Duik snel in deze blog!