"Ik woon al twee jaar samen met mijn partner in een huurappartement, maar nu onze relatie is geëindigd, vraag ik me af of ik hier kan blijven wonen. Het contract staat op beide namen. Wat zijn mijn opties?"
Als je je in zo'n situatie bevindt, is het belangrijk om je rechten en mogelijkheden goed te begrijpen. Hieronder vind je alle relevante informatie die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes.
Wanneer jij en je ex-partner beide het huurcontract hebben ondertekend, is er sprake van contractuele medehuur. Dit betekent dat jullie beiden gelijke rechten en verplichtingen hebben ten opzichte van de verhuurder. Als één van jullie besluit te vertrekken, kan de ander in principe in de woning blijven wonen, mits de huur betaalbaar blijft.
Gerelateerd: Wat zijn de mogelijkheden voor mijn partner om in de woning te blijven als ik zou overlijden?
Wanneer je een huurwoning deelt met je partner en jullie besluiten uit elkaar te gaan, kunnen de rechten verschillen afhankelijk van of je beiden het huurcontract hebt ondertekend, of slechts één van jullie officieel huurder is.
Als zowel jij als je partner het huurcontract hebben ondertekend, zijn jullie beiden hoofdhuurders. Dit betekent dat jullie gelijke rechten hebben om in de woning te blijven na een relatiebreuk. Het is in dit geval belangrijk om gezamenlijk een beslissing te nemen over wie in de woning blijft.
Als slechts één partner het huurcontract heeft ondertekend, is die persoon de officiële huurder. De andere partner, ook wel de medebewoner, heeft in principe geen zelfstandig recht om in de woning te blijven wonen na een relatiebreuk, tenzij er sprake is van een langdurige samenlevingsvorm zoals een geregistreerd partnerschap of huwelijk.
In sommige gevallen kan de niet-hoofdhuurder proberen het huurcontract over te nemen. Dit moet dan via de verhuurder geregeld worden, en vaak wordt er gekeken naar de financiële draagkracht en de woongeschiedenis van de betreffende persoon.
Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk heeft de partner die niet op het huurcontract staat vaak recht om in de woning te blijven. Na een scheiding kan de rechter bepalen wie in de woning mag blijven wonen, afhankelijk van factoren zoals de zorg voor eventuele kinderen of de financiële situatie van beide partijen.
Als jullie samen besluiten wie in de woning blijft, is het belangrijk dit met de verhuurder te bespreken en schriftelijk vast te leggen. Als de verhuurder akkoord gaat met één huurder, wordt de huurovereenkomst voortgezet onder de naam van die persoon.
Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan mediation een oplossing bieden. Als dit niet werkt, kan de kwestie alsnog aan de rechter worden voorgelegd, die de belangen van alle partijen tegen elkaar afweegt.
In complexe situaties kan het raadzaam zijn juridische hulp in te schakelen. Een advocaat kan je bijstaan in het proces en helpen bij het maken van de juiste keuzes.
Op zoek naar een nieuwe huurwoning? Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief
Jouw rechten bij het blijven wonen in een huurwoning na een relatiebreuk hangen sterk af van de naam of namen op het huurcontract en de afspraken die je met je ex-partner en de verhuurder kunt maken. Wees goed geïnformeerd en zoek indien nodig professionele hulp!
Na een relatiebreuk kunnen de rechten om in de woning te blijven verschillen, afhankelijk van het type woning en de huurovereenkomst of eigendom. Bij een huurwoning hebben beide hoofdhuurders gelijke rechten, terwijl bij een koopwoning de eigendomsverhouding doorslaggevend is.