Tom wil een kamer huren. De verhuurder zegt dat een schriftelijke overeenkomst niet nodig is en dat Tom er zo in kan. Tom twijfelt: wat zijn de nadelen van zo'n mondelinge huurovereenkomst?
Een mondelinge huurovereenkomst ontstaat wanneer de huurder en verhuurder mondeling akkoord gaan over de huurvoorwaarden, zoals de huurprijs, de duur van de huur en de rechten en plichten van beide partijen.
Hoewel een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke overeenkomst, is het vaak veel moeilijker om bewijs te leveren in geval van een geschil. Hierdoor kunnen beide partijen in juridische problemen terechtkomen.
Wist je dat: 7 op de 10 huurders tekent woningcontract zonder deze goed te begrijpen.
Hieronder vind je een overzicht van de nadelen van een mondelinge huurovereenkomst en waarom het beter is om alles op papier vast te leggen.
Een van de grootste nadelen van een mondelinge huurovereenkomst is het gebrek aan schriftelijk bewijs. Bij een mondelinge afspraak is het vaak lastig om aan te tonen wat precies is afgesproken tussen huurder en verhuurder. Dit kan problematisch zijn als er onenigheid ontstaat over bijvoorbeeld de huurprijs, onderhoudsverplichtingen of de duur van de overeenkomst.
2. Onzekerheid over de huurvoorwaarden
Bij een schriftelijke huurovereenkomst zijn de voorwaarden duidelijk vastgelegd. In een mondelinge overeenkomst kunnen belangrijke afspraken vergeten worden of kunnen de partijen na verloop van tijd verschillende interpretaties krijgen van wat er precies is afgesproken.
Voorwaarden zoals onderhoud en servicekosten: Wie is verantwoordelijk voor klein onderhoud? Wat gebeurt er als er schade is door bijvoorbeeld lekkage? Als deze zaken niet duidelijk zijn afgesproken en vastgelegd, kan dit tot conflicten leiden tussen huurder en verhuurder.
Misverstanden voorkomen: Door alles op papier te zetten, voorkom je misverstanden. Dit geldt niet alleen voor de huurprijs, maar ook voor afspraken over borg, opzegtermijnen en verantwoordelijkheden rondom onderhoud.
In Nederland genieten huurders huurbescherming. Dit betekent dat zij niet zomaar uit de woning gezet kunnen worden, en dat de verhuurder de huur niet zomaar mag opzeggen. Echter, bij een mondelinge overeenkomst kan het moeilijker zijn om je rechten te bewijzen als er een conflict ontstaat.
Bewijslast: In geval van een juridisch geschil ligt de bewijslast vaak bij de huurder. Als er geen schriftelijk contract is, wordt het veel moeilijker om je rechten te doen gelden.
Verhuurder die van gedachten verandert: Als de verhuurder plotseling besluit de huurovereenkomst te beëindigen, kan de huurder moeilijk bewijzen dat er sprake was van een langdurige huurovereenkomst als er geen document is dat dit bevestigt.
Zowel de huurder als de verhuurder hebben rechten en plichten als het gaat om het opzeggen van de huurovereenkomst. Bij een mondelinge huurovereenkomst is het vaak niet duidelijk welke opzegtermijn is afgesproken. Dit kan voor beide partijen problematisch zijn.
Bij een mondelinge huurovereenkomst is het risico op misbruik groter. Een verhuurder kan bijvoorbeeld beweren dat er andere afspraken zijn gemaakt dan werkelijk het geval is, omdat er geen schriftelijke vastlegging is. Dit maakt huurders extra kwetsbaar.
Geen vastgelegde afspraken: Zonder schriftelijke overeenkomst kunnen huurders moeilijker hun rechten uitoefenen als de verhuurder zich niet aan de mondelinge afspraken houdt. Denk bijvoorbeeld aan het ineens verhogen van de huurprijs, zonder dat hier ooit afspraken over zijn gemaakt.
Een ander nadeel van een mondelinge huurovereenkomst is dat het moeilijker kan zijn om je in te schrijven bij de gemeente op het adres van de huurwoning. Ook kan het aanvragen van huurtoeslag problematisch worden als er geen schriftelijk bewijs is van de huurprijs en de overeenkomst.
Gemeentelijke inschrijving: Sommige gemeenten vragen om een kopie van het huurcontract voor de inschrijving. Zonder schriftelijke huurovereenkomst kan dit leiden tot problemen bij de inschrijving op het adres.
Huurtoeslag aanvragen: Om huurtoeslag aan te vragen, moet je kunnen aantonen hoeveel huur je betaalt. Zonder een schriftelijke overeenkomst kan de Belastingdienst moeilijk doen over het toekennen van huurtoeslag.
Een mondelinge huurovereenkomst mag dan juridisch bindend zijn, de nadelen en risico's zijn aanzienlijk. Het gebrek aan schriftelijk bewijs kan leiden tot onduidelijkheden, conflicten en juridische problemen. Belangrijke zaken zoals opzegtermijnen, huurprijs, en onderhoudsverplichtingen kunnen gemakkelijk verkeerd begrepen of vergeten worden zonder schriftelijke vastlegging.