Als huiseigenaar heb je soms de mogelijkheid om een extra kamer te verhuren in je eigen woning. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld om je hypotheeklasten te verlichten. Maar voordat je een kamer in je koophuis gaat verhuren, is het belangrijk om te weten wat daarbij komt kijken.
Ja, in de meeste gevallen mag je een kamer verhuren in je koophuis. Er zijn echter wel regels waar je aan moet voldoen. Dit zijn enkele punten om in overweging te nemen:
Huiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!
Het verhuren van een kamer in je koophuis kan invloed hebben op je belastingen. Er zijn verschillende regelingen die bepalen hoe je inkomsten uit verhuur worden belast.
Als je de verhuurde kamer deelt met de huurder (bijvoorbeeld bij verhuur in een woning waar je zelf woont) en de huurinkomsten onder een bepaald bedrag blijven, kom je mogelijk in aanmerking voor de kamerverhuurvrijstelling. Voor 2024 is deze grens €5.950 per jaar. Als je onder deze grens blijft, hoef je de inkomsten niet op te geven bij de Belastingdienst.
Blijf je boven de genoemde grens, dan moet je de inkomsten opgeven in box 1 van de inkomstenbelasting. Het kan verstandig zijn om hiervoor een belastingadviseur in te schakelen.
Verhuur kan mogelijk invloed hebben op de waarde van je woning voor de Wet waardering onroerende zaken (WOZ), wat gevolgen heeft voor de hoogte van je gemeentelijke belastingen.
Wanneer je een kamer verhuurt, is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen in een huurcontract. Dit voorkomt problemen en misverstanden. In het huurcontract kunnen de volgende zaken worden opgenomen:
Meer weten? Lees dan ook dit artikel over hoe je een huurcontract kunt opstellen.
Als je een kamer verhuurt, kan dit invloed hebben op je verzekeringen. Denk hierbij aan je opstalverzekering en inboedelverzekering. Het is verstandig om je verzekeraar op de hoogte te stellen van de verhuur, zodat je verzekerd blijft in geval van schade. Daarnaast kan het verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor eventuele schade die de huurder veroorzaakt.
Meer informatie? In deze veelgestelde vraag gaan we uitgebreid in op handige verzekeringen voor verhuurders.
Bij het verhuren van een kamer komen ook extra kosten kijken, zoals water, elektriciteit, en internet. Deze kosten kun je doorberekenen aan de huurder, maar het is belangrijk om dit op een eerlijke manier te doen. Een gangbare manier is om de kosten op te splitsen op basis van het aantal personen in de woning.
Een andere mogelijkheid om een kamer of een deel van je woning te verhuren is via de Leegstandswet. Dit is vooral interessant wanneer je je huis tijdelijk wilt verhuren, bijvoorbeeld als je voor een langere periode in het buitenland verblijft. Hiervoor is wel een vergunning van de gemeente nodig en de huurder heeft in dit geval minder huurbescherming.
Lees hier alles over hospitaverhuur.
Bij hospitaverhuur is er een speciale regeling met betrekking tot de proeftijd en het opzeggen van de huur. De eerste negen maanden van het huurcontract gelden als proeftijd. In deze periode kan de verhuurder de huur opzeggen zonder een specifieke reden te geven.
De huurder heeft tijdens deze proeftijd geen recht op huurbescherming. Wel moet de verhuurder rekening houden met een opzegtermijn van drie maanden. Dit betekent dat de huurder drie maanden de tijd heeft om te vertrekken na de opzegging.
Het verhuren van een kamer in je koophuis kan een slimme manier zijn om extra inkomsten te genereren. Zorg er wel voor dat je de juridische, financiële en praktische aspecten goed begrijpt voordat je hiermee begint. Met een duidelijk huurcontract, goed overleg met je hypotheekverstrekker en een grondige voorbereiding kun je veel voordelen halen uit het verhuren van een kamer in je koophuis.