Is het nog steeds toegestaan om een borg of bankgarantie te eisen?

"Ik ben op zoek naar een huurwoning en de verhuurder vraagt een waarborgsom. Is dit nog toegestaan en wat als ik de waarborgsom te hoog vind?"

Inhoudsopgave

Bij het huren van een woning kan een verhuurder om een waarborgsom of bankgarantie vragen. Dit is nog steeds toegestaan, maar er zijn wel regels waar je rekening mee moet houden. Lees verder voor meer details!

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom, ook wel borg genoemd, is een garantie voor de verhuurder. Het dient als een financiële zekerheid voor het geval er aan het einde van de huurperiode schade is of huurachterstand. Deze waarborgsom krijg je normaal gesproken terug aan het einde van je huurcontract, mits alles in orde is.

Hoe hoog mag een waarborgsom zijn?

De hoogte van de waarborgsom is aan regels gebonden. Voor huurcontracten getekend na 1 juli 2023, mag de waarborgsom maximaal twee maanden kale huur bedragen. Voor oudere contracten geldt een maximum van drie maanden. Dit is vastgelegd in Artikel 261b van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Regels voor het eisen van een borg

  • Maximale borgsom: Zoals eerder vermeld, mag de borg maximaal twee maanden huur bedragen. Het vragen van een hogere borg is onredelijk en kan door de huurder worden aangevochten.

  • Terugbetaling: Na het einde van de huurperiode moet de borg binnen een redelijke termijn worden terugbetaald, doorgaans binnen één maand. Als er schade is of er sprake is van achterstallige huur, mag de verhuurder een deel van de borg inhouden. Dit moet echter wel goed worden onderbouwd.

  • Bescherming van de borg: De verhuurder is verplicht om de borg op een aparte rekening te bewaren en deze niet te gebruiken voor andere doeleinden. Dit beschermt de huurder in het geval van faillissement van de verhuurder.

Alles over de beperking op de hoogte van de waarborgsom, lees je in deze blog!

Bankgarantie als alternatief

Sommige verhuurders accepteren een bankgarantie in plaats van een waarborgsom. Dit komt minder vaak voor, maar is een mogelijkheid. Let op: bij een bankgarantie zijn er jaarlijks administratiekosten voor de huurder en kun je geen rente bedingen. In de praktijk komt het vragen naar een bankgarantie in plaats van waarborgsom echter vrijwel niet voor.

Voordelen en nadelen van een bankgarantie

Een bankgarantie biedt voordelen voor huurders die niet direct een groot bedrag kunnen of willen betalen voor de borg. Echter, banken rekenen vaak kosten voor het verstrekken van een bankgarantie, wat het minder aantrekkelijk kan maken voor huurders.

Regels voor het eisen van een bankgarantie

  • Bankgarantie als alternatief: De verhuurder mag een bankgarantie accepteren als alternatief voor een borg, maar mag deze niet afdwingen als de huurder liever kiest voor het betalen van een borg.

  • Redelijke voorwaarden: De voorwaarden voor een bankgarantie moeten redelijk en marktconform zijn. Huurders kunnen bezwaar maken als de voorwaarden buitensporig zijn.

Conclusie

Het is nog steeds toegestaan om een borg of bankgarantie te eisen bij het aangaan van een huurcontract. Verhuurders moeten zich echter houden aan wettelijke regels, zoals de maximale hoogte van de borg en redelijke voorwaarden voor een bankgarantie. Huurders hebben het recht om bezwaar te maken als deze regels niet worden nageleefd, en in geval van een geschil kunnen ze hulp zoeken bij de Huurcommissie of juridische stappen ondernemen.