"Ik heb net een nieuwe keuken in mijn huurappartement gekregen, en nu wil mijn verhuurder de huur verhogen. Maar hoeveel mag dat eigenlijk zijn?"
Als huurder heb je specifieke rechten als het gaat om huurverhoging na woningverbetering. Het is belangrijk om te weten wat redelijk is en wat niet. Laten we eens kijken naar de regels en jouw mogelijkheden.
Woningverbetering verschilt van regulier onderhoud. Onder woningverbetering vallen werkzaamheden die het comfort of de waarde van de woning verhogen. Voorbeelden van woningverbeteringen zijn:
Belangrijk om te weten is dat regulier onderhoud (zoals het vervangen van een kapotte kraan of het repareren van de cv-ketel) geen aanleiding mag zijn voor een huurverhoging.
Wil jij een woning huren in 2024? Ontdek hier een overzicht van alle veranderingen op de woningmarkt!
Bij woningverbetering, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken, mag je verhuurder de huur verhogen. Volgens Artikel 255 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7 moet deze verhoging echter ''in redelijke verhouding staan tot de kosten van de verbeteringen''.
Voor sociale huurwoningen geldt het Woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel het puntensysteem genoemd. Dit systeem bepaalt de maximale huurprijs op basis van de kwaliteit en voorzieningen van de woning. Na woningverbetering kan het puntenaantal van de woning toenemen, waardoor de verhuurder de huur kan verhogen.
Regels voor sociale huurwoningen:
Bij vrije sector huurwoningen gelden er minder strikte regels. Verhuurders hebben meer vrijheid om de huur te verhogen na woningverbetering, maar de verhoging moet wel redelijk zijn. Dit betekent dat de huurverhoging in verhouding moet staan tot de investering en het extra wooncomfort dat de verbetering oplevert.
Regels voor vrije sector huurwoningen:
Je verhuurder moet kunnen aantonen welke kosten gemaakt zijn voor de woningverbetering. Denk aan aanschafkosten en arbeidsloon. Dit inzicht is essentieel om de redelijkheid van de huurverhoging te beoordelen.
Een redelijke huurverhoging wordt berekend door de totale kosten te delen door de levensduur van de verbetering, en dat bedrag vervolgens te delen door twaalf (voor een maandelijkse huurverhoging). Zo blijft de verhoging gekoppeld aan de daadwerkelijke kosten.
Als huurder van een sociale huurwoning kun je bij twijfel de voorgestelde huurverhoging laten toetsen door de Huurcommissie. Dit moet binnen drie maanden na de verbetering gebeuren.
Lees ook: Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari
De huurprijs mag worden verhoogd na woningverbetering, maar er gelden strikte regels. Bij sociale huurwoningen wordt de verhoging bepaald door het puntensysteem, terwijl er bij vrije sector huurwoningen meer vrijheid is voor de verhuurder. Het is belangrijk om als huurder op de hoogte te zijn van je rechten en, indien nodig, bezwaar te maken tegen onredelijke huurverhogingen.