"Ik woon al jaren in mijn huurappartement met een verouderde badkamer. Nu heeft mijn verhuurder plannen om de badkamer volledig te renoveren. Ik vraag me af: betekent dit dat mijn huur omhoog gaat? En zo ja, is dat wel terecht?"
Als huurder kun je geconfronteerd worden met renovatieplannen van je verhuurder, zoals het vernieuwen van de badkamer. Het is belangrijk om te weten wat dit betekent voor je huurprijs. In het kort: ja, je verhuurder mag na renovatie een hogere huurprijs vragen. Je verhuurder mag geen hogere huurprijs vragen na groot onderhoud.
Gerelateerd: Wat zijn mijn opties als de verhuurder nalatig is met onderhoud?
Het verschil tussen renovatie en onderhoud is cruciaal. Renovatie leidt tot meer kwaliteit of comfort, denk aan een extra toilet of het vervangen van enkelglas door dubbelglas. Onderhoud, zoals het vervangen van tegels of sanitair, verbetert de kwaliteit of het comfort niet direct. Voor onderhoud mag geen huurverhoging worden gevraagd.
Voorbeelden van renovatie aan je huurwoning, waarna huurverhoging is toegestaan zijn onder andere:
Voorbeelden van groot onderhoud aan je huurwoning, waarna je verhuurder geen huurverhoging mag vragen, zijn onder andere:
Als huurder heb je rechten. Bij renovatiewerkzaamheden moet de verhuurder dit schriftelijk voorstellen. Je hebt het recht om dit voorstel te beoordelen en eventueel te weigeren. Bij complexniveau renovaties (meer dan 10 woningen) wordt het voorstel als redelijk beschouwd als minimaal 70% van de huurders akkoord gaat.
Een huurverhoging na renovatie is toegestaan, maar moet in redelijke verhouding staan tot de investering. De huurverhoging na renovatie staat los van de toegestane jaarlijkse huurverhoging. De verhuurder zou in theorie dus zowel jaarlijks de huur kunnen verhogen als een extra huurverhoging toepassen na renovatie.
Als je twijfelt over de redelijkheid van de huurverhoging na renovatie, kun je, als je huurt in de sociale sector, de Huurcommissie inschakelen om dit te laten toetsen. In de vrije sector kan je verhuurder zelf de Huurcommissie inschakelen. De Huurcommissie kan ingeschakeld worden om te beoordelen of de huurverhoging na woningverbetering redelijk is. Zij onderzoeken de situatie en bepalen of de verhoging terecht is.
Renovatie kan een verbetering zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over je rechten en mogelijkheden. Twijfel je over de huurverhoging na een renovatie? Schakel dan de Huurcommissie in voor advies.
Vermoed jij dat je te veel huur betaald? Lees hier hoe de Huurcommissie je kan helpen!
Ja, een huurverhoging na een renovatie, zoals het vernieuwen van de badkamer, is toegestaan, mits deze in redelijke verhouding staat tot de investering. Het is echter belangrijk om het verschil tussen renovatie en onderhoud te begrijpen. Voor onderhoud mag geen huurverhoging worden gevraagd.