Wet Huurbescherming Weeskinderen

De Wet huurbescherming weeskinderen zorgt ervoor dat jongvolwassenen, vanaf 16 jaar, in de ouderlijke woning mogen blijven wonen tot ze 28 jaar oud zijn. Woningcorporaties moeten de jongvolwassene snel na het overlijden van de ouder(s) informeren over wat er gaat gebeuren met hun woonsituatie. Bovendien wordt het huurcontract verlengd tot en met het 27ste levensjaar.

Inhoudsopgave

    Wat is de Wet huurbescherming weeskinderen?

    Per 1 januari 2024 is de Wet huurbescherming weeskinderen in gegaan. In oktober stemde de Tweede Kamer unaniem in met het initiatiefwetsvoorstel van de leden Koerhuis. Hierdoor zijn jongvolwassenen van wie de ouders overlijden en die wonen in een corporatiewoning beter beschermd tegen uithuiszetting.

    Meer weten over deze wet? Bekijk dan eens deze blog!

    Cijfers CBS

    Volgens gegevens van het CBS komt het jaarlijks ongeveer 80 keer voor dat jongvolwassenen die in een woning van een woningcorporatie verbleven, hun ouders verloren. In particuliere huurwoningen komt dit ongeveer 30 keer per jaar voor.

    Hoe werkt de Wet Huurbescherming Weeskinderen?

    De wet zorgt ervoor dat weeskinderen automatisch in de huurwoning kunnen blijven wonen zonder dat de verhuurder het huurcontract mag beëindigen. Dit betekent dat de verhuurder geen opzegging kan doen op basis van het overlijden van de oorspronkelijke huurder (de ouders). De wet geldt alleen voor kinderen tot 28 jaar en is bedoeld om stabiliteit en continuïteit in hun woonomgeving te waarborgen, waardoor zij niet extra belast worden met verhuizen in een periode van rouw.

    Belangrijkste punten van de wet

    • Bescherming na overlijden van de ouders: Wanneer de ouder(s) van het kind de huurder was/waren, blijven de minderjarige kinderen beschermd door het huurcontract.
    • Geen directe opzegging door de verhuurder: Verhuurders kunnen de huurovereenkomst niet beëindigen op basis van het overlijden van de ouder, tenzij er een andere wettelijke grond bestaat om dit te doen.

    Wanneer nodig krijgen weeskinderen lagere huren

    Wanneer jongeren de huurovereenkomst van hun overleden ouders overnemen, is het niet realistisch om te verwachten dat zij de huur in hun eentje kunnen ophoesten. Voor jongeren tussen de 16 en 22 jaar moeten de woningcorporaties een tijdelijke huurverlaging doorvoeren tot de huurtoeslaggrens. Maar ook ouderloze jongeren in de leeftijdscategorie van 23 tot 27 jaar die, wat draagkracht betreft in aanmerking komen voor huurtoeslag, wordt de huur verlaagd wanneer zij het anders niet kunnen betalen.

     Meer weten? Bekijk dan ook eens: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.


    Veelgestelde vragen 

    Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de Wet Huurbescherming Weeskinderen. 

    Wat gebeurt er wanneer je 28 jaar wordt?

    Om te voorkomen dat een jongvolwassenen op straat beland zodra hij 28 is geworden, mag de woningcorporatie alleen het contract beëindigen wanneer de wees een vervangende passende huurwoning heeft gevonden voor onbepaalde tijd.

    Wat is de Wet Huurbescherming Weeskinderen?
    Deze wet biedt weeskinderen tussen 16 en 28 jaar de mogelijkheid om de huurovereenkomst van hun overleden ouders voort te zetten.

    Voor wie geldt de wet?
    De wet is van toepassing op weeskinderen die hun hoofdverblijf in de ouderlijke woning hebben en op woningcorporaties, niet op particuliere verhuurders.

    Vanaf wanneer geldt de wet?
    De wet gaat in per 1 januari 2024.

    Is er een leeftijdsgrens?
    Ja, de wet is van toepassing op kinderen tussen 16 en 28 jaar.

    Conclusie

    De Wet Huurbescherming Weeskinderen is een belangrijke wet die kwetsbare minderjarigen beschermt tegen het verlies van hun woning na het overlijden van hun ouders. Deze wet zorgt ervoor dat weeskinderen tot hun 28e jaar in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.