WOZ-waarde

De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en is een waardebepaling voor iedere woning in Nederland, ongeacht of het om een koop- of huurwoning gaat. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van verkoopcijfers en kenmerken van de woning, zoals ligging, oppervlakte en inhoud.

Inhoudsopgave

    Voorbeeld 

    Meneer en mevrouw Jansen ontvangen de WOZ-waarde van hun huurwoning in Zwolle van de gemeente. Deze waarde, gebaseerd op ligging, oppervlakte en inhoud, beïnvloedt hun huurprijs. Bij onenigheid kunnen ze binnen zes weken bezwaar maken, wat kan leiden tot huurverlaging.

    Veel studenten en jongeren betalen te veel huur. Meer over jouw rechten en wat je kunt doen, lees je in deze blog!

    Wat is de WOZ-waarde?

    De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorafgaande jaar, ook wel de peildatum genoemd. De gemeente stelt deze waarde vast en gebruikt deze om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen over je woning of pand. De WOZ-waarde is van invloed op meerdere belastingaanslagen, waardoor het een belangrijk cijfer is voor zowel huiseigenaren als huurders.

    Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

    Om de WOZ-waarde van een woning te bepalen, kijkt de gemeente naar de verkoopcijfers en de kenmerken van de woning. Deze kenmerken kunnen zaken zijn, zoals:

    • Ligging
    • Oppervlakte
    • Inhoud

    Aan de hand van die gegevens wordt er een schatting gemaakt van de WOZ-waarde van de betreffende woning. Het is belangrijk dat de schatting van de waarde juist is, omdat het namelijk van invloed is op een aantal andere zaken.

    Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn huis?

    Ben jij benieuwd wat de WOZ-waarde van jouw woning is? Vraag dit dan op bij:

    • Het online WOZ-waardeloket
    • De website Mijnoverheid.nl
    • De gemeente die de waarde van jouw woning heeft vastgesteld

    Vrouw zoekt WOZ-waarde uit

    Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt?

    De WOZ-waarde wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waarbij belastingheffing het belangrijkste is. Hier zijn de belangrijkste toepassingen van de WOZ-waarde:

    1. Onroerendezaakbelasting (OZB)
      De WOZ-waarde is de basis voor het berekenen van de onroerendezaakbelasting, die door de gemeente wordt geheven. De hoogte van de OZB hangt af van de WOZ-waarde van je woning en het belastingtarief dat de gemeente hanteert.

    2. Eigenwoningforfait
      De WOZ-waarde heeft ook invloed op het eigenwoningforfait, een fictief inkomen dat huiseigenaren moeten optellen bij hun belastbaar inkomen. Dit wordt gebruikt voor de inkomstenbelasting.

    3. Waterschapsbelasting
      Ook de waterschapsbelasting, die wordt gebruikt om waterbeheer en dijken te onderhouden, wordt deels berekend op basis van de WOZ-waarde van je woning.

    4. Huurprijs van sociale huurwoningen
      De WOZ-waarde kan ook invloed hebben op de huurprijs van sociale huurwoningen, waarbij een hogere WOZ-waarde kan leiden tot een hogere huur.

    Meer over de WOZ-waarde en het puntenstelsel weten? Lees dan snel Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning.

    Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

    Heeft de gemeente een nieuwe WOZ-waarde vastgesteld, maar ben jij het niet eens met de waardestijging? Je kunt binnen zes weken na dagtekening op de brief bezwaar aantekenen tegen de WOZ-beschikking. Mocht je in je gelijk gesteld worden, dan kan dit een huurverlaging tot gevolg hebben. Het is hierbij wel van belang dat je kunt onderbouwen waarom je denkt dat de WOZ-waarde niet klopt.

    Stappen om bezwaar te maken

    1. Dien een formeel bezwaar in bij de gemeente: Dit kan vaak online via het portaal van de gemeente. Je moet uitleggen waarom je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is.
    2. Verzamel bewijs: Ondersteun je bezwaar met bewijs, zoals verkoopprijzen van vergelijkbare woningen of recente taxatierapporten.
    3. Wacht op de beslissing: De gemeente beoordeelt je bezwaar en zal je op de hoogte stellen van hun beslissing. Als je bezwaar gegrond is, wordt de WOZ-waarde aangepast.

    Veelgestelde vragen

    Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over de WOZ-waarde.

    Waar kan ik de WOZ-waarde van 2024 vinden?
    Je kunt de WOZ-waarde van 2024 vinden via de WOZ-beschikking van je gemeente of online op het WOZ-waardeloket.

    Wat is de WOZ-waarde?
    De WOZ-waarde is de door de gemeente geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar, die wordt gebruikt voor belastingdoeleinden.

    Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis?
    Je kunt de WOZ-waarde van je huis vinden in de jaarlijkse WOZ-beschikking van de gemeente of via het WOZ-waardeloket.

    Is de WOZ-waarde ook de verkoopprijs?
    Nee, de WOZ-waarde is een schatting voor belastingdoeleinden en kan afwijken van de daadwerkelijke verkoopprijs op de markt.

    Conclusie

    De WOZ-waarde is een belangrijk onderdeel van het vaststellen van diverse belastingen voor huiseigenaren in Nederland. Het is de taak van de gemeente om deze waarde jaarlijks te bepalen op basis van de marktwaarde van je woning. Hoewel de WOZ-waarde een objectieve schatting is, kan het zijn dat je het niet eens bent met de vastgestelde waarde. In dat geval kun je altijd bezwaar maken.