Onderverhuur is wanneer een huurder zijn huurwoning geheel of gedeeltelijk aan iemand anders verhuurt. Dit gebeurt meestal wanneer de hoofdhuurder tijdelijk afwezig is of een deel van de huur wil delen met iemand anders om kosten te besparen. De persoon die de woning onderhuurt, wordt de onderhuurder genoemd.
Stel je voor, Emma, een student, huurt een appartement in het centrum van Amsterdam. Met toestemming van haar verhuurder verhuurt ze een kamer aan Liam, een andere student, terwijl ze voor een semester in het buitenland studeert. Liam betaalt Emma een deel van de huur en gebruikt de kamer als zijn eigen plek.
Wat zijn de populairste Nederlandse steden om in te wonen? Je leest het hier!
Onderverhuur houdt in dat de hoofdhuurder van een woning (degene die het huurcontract heeft getekend met de verhuurder) zijn woning of een deel daarvan verhuurt aan een derde partij. De onderhuurder betaalt de huur aan de hoofdhuurder, die op zijn beurt de huur blijft betalen aan de oorspronkelijke verhuurder.
In Nederland zijn de regels rondom onderverhuur strikt geregeld, vooral in de sociale huursector. De belangrijkste regel is dat onderverhuur zonder toestemming van de verhuurder verboden is. Dit geldt zowel voor volledige als gedeeltelijke onderverhuur.
Bij sociale huurwoningen is onderverhuur zonder toestemming van de woningcorporatie vrijwel altijd verboden. Dit komt doordat sociale huurwoningen bedoeld zijn voor mensen met een lager inkomen en woningcorporaties willen voorkomen dat deze woningen doorverhuurd worden aan mensen die hier eigenlijk geen recht op hebben.
In de vrije sector hebben huurders in sommige gevallen meer vrijheid om hun woning onder te verhuren, maar ook hier geldt dat toestemming van de verhuurder noodzakelijk is. Het huurcontract bevat vaak een clausule waarin staat dat onderverhuur verboden is zonder schriftelijke goedkeuring.
Het onderverhuren van een woning kan zowel legaal als illegaal zijn, afhankelijk van de regels en voorwaarden die zijn vastgelegd in het huurcontract en de lokale wetgeving. In sommige gevallen kan de hoofdhuurder toestemming vragen aan de verhuurder om de woning onder te verhuren, terwijl het in andere gevallen strikt verboden kan zijn.
Studenten die een kamer huren, denken soms aan onderverhuur, vooral als ze voor een periode naar het buitenland gaan. Officieel is toestemming van de verhuurder vereist. Sommige studentenhuisvesters bieden flexibele regels voor onderverhuur aan studenten, maar het is belangrijk om de regels en voorwaarden van je huurcontract na te gaan.
Tijdelijke onderverhuur van een huurwoning is mogelijk, maar alleen met toestemming van de verhuurder. Dit is vaak relevant voor huurders die voor langere tijd weggaan, bijvoorbeeld voor werk of studie. De voorwaarden en duur moeten duidelijk worden vastgelegd, zowel met de verhuurder als met de onderhuurder.
Meer weten? Lees dan ook Je huurwoning onderverhuren; mag dat?
Uiteraard zijn er regels gebonden aan het onderverhuren van een woning. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de huurder als de onderverhuurder.
Zo is het van belang dat de onderverhuurder altijd toestemming heeft van de verhuurder (eigenaar van het pand). Zonder deze toestemming mag in geen enkel geval (een deel van) een huurwoning onderverhuurd worden. Daarbij is het ook nog van belang dat het om een zelfstandige woonruimte gaat.
Meer weten over huurfraude? Bekijk dan eens deze uitleg!
Onderverhuur zonder toestemming kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor de hoofdhuurder als de onderhuurder.
Als je vermoedt dat er sprake is van illegale onderverhuur, kun je dit melden bij de verhuurder of de woningcorporatie. In sommige gevallen kan het ook relevant zijn om melding te maken bij de gemeente, vooral als er sprake is van woonfraude of overlast.
Leestip: Onderverhuur: wat mag wel en niet?
Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragren over onderverhuur.
Is onder verhuren strafbaar?
Onderverhuur is niet altijd strafbaar, maar kan wel illegaal zijn als het in strijd is met de voorwaarden van het huurcontract of de wet.
Wat is verboden onderverhuur?
Het is vaak verboden om een gehuurde woning onder te verhuren zonder toestemming van de verhuurder. Verboden onderverhuur omvat situaties waarbij de hoofdhuurder de woning (of een deel ervan) onderverhuurt zonder de vereiste toestemming of in strijd met de huurovereenkomst of wettelijke bepalingen. Dit kan leiden tot juridische actie tegen de hoofdhuurder.
Is onderverhuur toegestaan?
Onderverhuur is toegestaan als de hoofdhuurder toestemming heeft van de verhuurder en als het voldoet aan de voorwaarden van de huurovereenkomst en de wet.
Wat wordt verstaan onder onderverhuur?
Onder onderverhuur verstaat men de situatie waarin de hoofdhuurder de gehuurde woning (of een deel ervan) aan een andere persoon verhuurt.
Wie is aansprakelijk bij onderverhuur?
De hoofdhuurder blijft aansprakelijk tegenover de verhuurder voor de naleving van het huurcontract, ook bij onderverhuur.
Hoe lang onderhuur?
De duur van de onderhuur hangt af van de afspraken tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder, maar mag niet in strijd zijn met de duur en voorwaarden van het oorspronkelijke huurcontract.
Onderverhuur kan een aantrekkelijke oplossing zijn voor huurders die tijdelijk hun woning willen delen of een extra kamer willen verhuren. Het is echter van cruciaal belang om de regels goed te kennen en altijd toestemming van de verhuurder te vragen voordat je overgaat tot onderverhuur.