Een tiny house is een compacte, volledig functionele woning die doorgaans kleiner is dan een gemiddeld huis. Het concept van tiny houses is ontstaan als een reactie op de groeiende behoefte aan duurzaamheid, minimalisme en betaalbaar wonen. Tiny houses worden meestal gedefinieerd als woningen met een oppervlakte van minder dan veertig vierkante meter.
Ondanks de beperkte ruimte is een tiny house een volwaardige, zelfstandige woning met:
Door de kleinere woonoppervlakte gaan bewoners bewuster om met de ruimte die ze hebben, wat perfect past bij de filosofie van minimalistisch leven.
Bekijk ook: Een tiny house: iets voor jou?
In een kleine woning is er minder plek voor spullen die je niet gebruikt. Dit stimuleert een minimalistische levensstijl en leidt vaak tot meer buitenactiviteiten. Veel tiny housers hebben ook een eigen moestuin en besteden veel tijd buiten. Sommige tiny houses zijn verplaatsbaar omdat ze op wielen staan, maar dit is geen vereiste.
Tiny houses zijn technische hoogstandjes vanwege de moderne technieken die worden gebruikt om duurzaamheid te maximaliseren:
Tiny houses richten zich sterk op duurzaamheid:
Een tiny house is dan ook vaak uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp en een groen dak voor betere isolatie. Je kunt dus volledig off-grid wonen. Dat betekent dat je niet aangesloten bent op het aardgas-, water, riool of elektriciteitsnet.
Leestip: Lifehacks voor een kleine woning.
Hoewel beide klein zijn, verschillen tiny houses en microwoningen op enkele punten:
Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een tiny house.
In Nederland varieert de toestemming voor het plaatsen van een tiny house per gemeente. Sommige gemeenten hebben specifieke gebieden aangewezen voor tiny houses, terwijl andere individuele aanvragen beoordelen. Informeer bij de lokale gemeente naar de mogelijkheden en regelgeving.
De prijs van een tiny house in Nederland kan variëren, maar ligt gemiddeld tussen de €30.000 en €60.000, afhankelijk van de grootte, het ontwerp, en de mate van zelfbouw versus professionele bouw. Luxere of meer op maat gemaakte modellen kunnen meer kosten.
Ja, in de meeste gevallen heb je een vergunning nodig om een tiny house in je tuin te plaatsen, vooral als het als permanente woonruimte wordt gebruikt. Dit valt onder de lokale bouwvoorschriften en bestemmingsplannen.
Voor tijdelijke plaatsing of als het huis op wielen staat en als 'roerend goed' wordt beschouwd, kunnen andere regels gelden. Het is raadzaam om dit vooraf met de gemeente te bespreken.