Opslagpercentage

Een opslagpercentage is een extra percentage dat sommige verhuurders in de vrije sector bovenop de standaard indexeringsclausule berekenen om de huurprijs te verhogen. Het percentage van huurverhoging is wel gebonden aan een maximum, maar kan nog steeds een flinke verhoging van de huurprijs betekenen. 

Inhoudsopgave

    Wat is het opslagpercentage?

    Het opslagpercentage is de jaarlijkse verhoging van de huurprijs, vaak uitgedrukt als een percentage van de huidige huur. Deze verhoging kan gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder inflatie, renovaties of de algemene marktwaarde van de woning.

    Voorbeeld 

    Lara en Tom zijn geschrokken van hun nieuwe huurnota: het opslagpercentage dat hun verhuurder dit jaar toepast bovenop de jaarlijkse indexering is 3%, wat de huur van hun appartement in Rotterdam onverwacht doet stijgen. Ze hadden dit kunnen voorzien als ze de kleine lettertjes over huurverhoging in hun contract aandachtiger hadden gelezen.

    LeestipHuurprijzen in de vrije sector met 5% gestegen: wat betekent dit voor jou?

    Wie bepaald de hoogte van het opslagpercentage?

    Het opslagpercentage wordt meestal bepaald door de verhuurder en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals lokale wetgeving, marktomstandigheden en contractuele afspraken.

    Opslagpercentage in sociale huurwoningen

    In de sociale huursector zijn er wettelijke limieten voor huurverhogingen. Deze worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Het doel hiervan is om te voorkomen dat huurprijzen onbetaalbaar worden voor huishoudens met lagere inkomens.

    • Huurverhoging in 2024: In 2024 ligt de maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen op 3,1%, tenzij er sprake is van een inkomensafhankelijke huurverhoging.
    • Inkomensafhankelijke Verhoging: Huurders met een hoger inkomen kunnen een hogere huurverhoging krijgen, zodat zij sneller doorstromen naar de vrije sector. Dit kan oplopen tot 5,6%.

    Opslagpercentage in de vrije sector

    In de vrije sector hebben verhuurders meer vrijheid om het opslagpercentage vast te stellen. Hier gelden minder strikte regels, en de huurprijs wordt vaak aangepast aan de marktomstandigheden. Echter, ook in de vrije sector moeten verhuurders rekening houden met het huurcontract en de afspraken daarin.

    • Marktwaarde: In de vrije sector wordt het opslagpercentage vaak gebaseerd op de marktwaarde van vergelijkbare woningen.
    • Onderhandelingen: Het is mogelijk om als huurder te onderhandelen over het opslagpercentage, vooral als er sprake is van een langdurig huurcontract.

    Hoe wordt het opslagpercentage berekend?

    Het berekenen van het opslagpercentage is relatief eenvoudig. Het percentage wordt toegepast op de huidige kale huurprijs van de woning. De formule ziet er als volgt uit:

    Formule voor opslagpercentage

    Nieuwe huurprijs = Oude huurprijs × (1+Opslagpercentage)

    Lees altijd je huurcontract door

    Het is belangrijk dat je als huurder weet waar je aan toe bent als je een huis huurt. Daarom raden we bij Huurstunt altijd aan om je huurcontract door te lezen, zodat je bijvoorbeeld ook weet welke huurverhoging je jaarlijks kunt verwachten. 

    Andere vormen van huurverhoging

    Ook kan het zijn dat de verhuurder kiest voor een marktwaardebepaling, een indexeringsclausule of daarnaast ook nog een opslagpercentage. Ga vooral na wat de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

    Een kale indexeringsclausule

    De Woonbond, een belangenvereniging die zich inzet voor de belangen van huurders, raadt aan om altijd te onderhandelen over een kale indexeringsclausule. Alle andere vormen van prijsverhogingen zijn over het algemeen niet gunstig voor de huurders. Je kunt daarbij beter onderhandelen voordat je een huurcontract tekent.

    Conclusie

    Het opslagpercentage is een essentieel onderdeel van het huren van een woning in Nederland. Voor zowel huurders als verhuurders is het belangrijk om de regels en limieten rond dit percentage te begrijpen. In de sociale huursector zijn er strikte regels om huurders te beschermen tegen onredelijke huurverhogingen, terwijl in de vrije sector meer flexibiliteit bestaat.