Een huisdierclausule is een bepaling in een huurcontract die specifieke regels en voorwaarden vastlegt met betrekking tot het houden van huisdieren in de huurwoning. Normaal gesproken verbieden huurovereenkomsten het houden van huisdieren, als het gaat om een ''redelijk verbod'' tenzij anders overeengekomen. Met een huisdierclausule kunnen huurders echter toestemming krijgen om een huisdier in de woning te houden, mits zij zich houden aan bepaalde regels.
"Huisdieren zijn toegestaan onder voorwaarden: Maximaal twee kleine huisdieren (bijv. katten) zijn toegestaan. Deze mogen geen overlast veroorzaken. Schade veroorzaakt door de huisdieren is voor rekening van de huurder. Grotere huisdieren enkel met schriftelijke toestemming van de verhuurder."
Een redelijk verbod houdt in dat een huisdier verboden kan worden als deze overlast of schade veroorzaakt. Een huurder heeft echter recht op woongenot, waardoor het houden van een huisdier dat niet voor overlast zorgt alleen verboden mag worden als de huurder hier een goede reden voor heeft.
Meer weten? Lees onze blog Mag een verhuurder huisdieren verbieden?
Voor veel mensen is een huisdier een belangrijk onderdeel van het gezin. Een huisdierclausule biedt huurders de mogelijkheid om hun huisdier mee te nemen naar hun nieuwe woning, zonder het risico te lopen dat ze hun huisdier moeten achterlaten of zelfs moeten afstaan.
De specifieke voorwaarden van een huisdierclausule kunnen variëren, afhankelijk van de verhuurder en het type woning. Soms moeten huurders bijvoorbeeld extra borg betalen als ze een huisdier hebben. Dit dient als compensatie voor eventuele schade die het huisdier kan veroorzaken.
Daarnaast kan de huisdierclausule beperkingen opleggen met betrekking tot het type huisdier, het aantal huisdieren en zelfs de grootte van het huisdier. Het is belangrijk om deze voorwaarden zorgvuldig door te lezen voordat je het huurcontract ondertekent, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Als je wél je huisdier meeneemt naar je nieuwe huurwoning, loont het om van tevoren je inboedelverzekering te checken. In veel gevallen valt schade die je huisdier maakt namelijk gewoon onder deze verzekering. Dit scheelt een extra aansprakelijkheidsverzekering voor je huisdier.