Expats zijn arbeidsmigranten die tijdelijk in het buitenland wonen en werken. Vaak gaat het hierbij om bedrijven die hoogopgeleide mensen uitnodigen om te werken op een specifieke locatie.
De term expat komt van het woord 'expatriate', een samenstelling van het Latijnse ex (uit) en patria (vaderland).
Vooral in grote steden kopen bedrijven gemeubileerde woonruimte op, zodat expats hier tijdens hun verblijf kunnen wonen.
Dit kan bijdragen aan de woningcrisis in steden als Amsterdam en Rotterdam, omdat er minder kwalitatieve woonruimte beschikbaar is voor lokale bewoners.
Huurders die een woning zoeken in grote steden kunnen platforms zoals Huurstunt gebruiken om beschikbare huurwoningen te vinden.
Meer lezen: Je woning verhuren aan een expat
In Nederland is het aantal expats en kennismigranten die van buiten de EU komen tussen 2021 en 2022 met 60% gestegen, van 15.925 naar 26.145, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de regio Amsterdam wonen de meeste expats, met een schatting tussen de 80.000 en 110.000, terwijl in Den Haag ongeveer 60.000 expats, inclusief partners en kinderen, wonen.
Het verschil tussen een expat en een migrant zit vooral in de verblijfsduur. Veel migranten vluchten uit hun thuisland om zich permanent te vestigen in een ander land.
Expats komen vaak tijdelijk naar het buitenland vanwege hun carrière en keren na een bepaalde periode weer terug naar hun land van herkomst.
Een synoniem voor "expat" (expatriate) is "uitgezonden werknemer" of "buitenlandse werknemer".
Deze termen verwijzen naar iemand die tijdelijk buiten zijn of haar thuisland woont en werkt, vaak voor een internationaal bedrijf of organisatie.
De herkomst van expats kan variëren afhankelijk van de regio en de sector. Historisch gezien komen veel expats uit westerse landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europese landen.
Met de globalisering is de diversiteit van herkomstlanden toegenomen, waaronder landen als India, China en Brazilië.