Campuscontract

Een campuscontract is een speciaal type huurcontract bedoeld voor studenten en promovendi, dat hen toestaat om een woonruimte te huren gedurende hun studieperiode.

Studentenhuisvesting

Dit contract is specifiek ontworpen om studenten huisvesting te bieden en eindigt wanneer de student klaar is met de studie of stopt.

Na het beëindigen van de studie heeft de huurder zes maanden de tijd om andere woonruimte te vinden en de woning te verlaten.

Inhoudsopgave

    Lees ook: Checklist voor het op kamers gaan!

    Campuscontract controle

    Of je huurcontract geldig is onder een campuscontract, hangt af van je inschrijving bij een onderwijsinstelling zoals een universiteit of hogeschool. Verhuurders mogen jaarlijks vragen om een bewijs van inschrijving.

    Als huurder heb je maximaal drie maanden de tijd om dit document in te leveren.

    Zonder geldig bewijs van inschrijving kan de verhuurder het huurcontract beëindigen, mits de wettelijke opzegtermijn van zes maanden wordt gehanteerd.

    Wat staat er in een campuscontract?

    Een campuscontract moet duidelijk vermelden dat het gaat om een studentenwoning die na voltooiing van de studie opnieuw verhuurd zal worden aan een andere student of promovendus.

    Dit onderscheid is belangrijk omdat het een tijdelijke overeenkomst betreft, specifiek gericht op studentenhuisvesting.

    Hoe lang duurt een campuscontract?

    De looptijd van een campuscontract is gekoppeld aan de duur van de studie van de huurder. Zodra de studie is voltooid, heeft de huurder nog zes maanden om de woning te verlaten.

    Mocht de huurwoning in het campuscontract worden vermeld als normale huurwoning, dan heeft de huurder recht op huurbescherming en zal de huurprijs worden bepaald door het puntenstelsel.

    Wat te doen als de verhuurder je vraagt het huis te verlaten?

    Als de verhuurder ervan uitgaat dat je klaar bent met je studie en je vraagt om de woning te verlaten, kun je binnen drie maanden een verklaring van inschrijving van je onderwijsinstelling laten zien.

    Dit bewijs stelt je in staat om in de huurwoning te blijven wonen. Kun je de verklaring niet overhandigen, dan mag de verhuurder het huurcontract opzeggen.

    Campuscontract bij particuliere verhuurders

    Bij een campuscontract met een particuliere verhuurder gelden dezelfde basisprincipes als bij een campuscontract via een woningcorporatie.

    Het contract is specifiek bedoeld voor studenten, en de huurder moet de woning verlaten als hij of zij niet langer studeert.

    Dit type contract wordt steeds populairder bij particuliere verhuurders die studentenwoningen aanbieden, omdat het ervoor zorgt dat de woning beschikbaar blijft voor actieve studenten.

    Opzegtermijn

    De opzegtermijn bij een campuscontract is doorgaans gelijk aan die van andere huurcontracten, meestal één maand.

    De unieke voorwaarde van het campuscontract is echter dat het contract wordt beëindigd wanneer de huurder afgestudeerd is of stopt met studeren.

    Lees ook: 10 manieren om je studentenkamer in te richten

    Vier soorten huurcontracten

    1. Regulier huurcontract voor onbepaalde tijd: Dit is de standaard huurovereenkomst zonder einddatum.

    2. Tijdelijk huurcontract: Dit contract is voor een vastgestelde periode, vaak niet langer dan twee jaar.

    3. Campuscontract: Specifiek voor studenten, gekoppeld aan de studieperiode.

    4. Contract voor hospitakamers: Voor kamers in een huis waar ook de verhuurder woont.