Een verhuurder of huisbaas is iemand die een of meerdere panden bezit en deze wil verhuren aan iemand om hier geld voor te vragen. In veel gevallen gaat het om een woningcorporatie of woningvereniging, maar soms kiezen particulieren er ook voor om een woning of kamer te verhuren.
Jan bezit een appartement in het centrum van Utrecht. Hij verhuurt dit appartement aan studenten omdat de locatie ideaal is voor hen, dicht bij universiteiten en openbaar vervoer. Jan zorgt ervoor dat het appartement in goede staat is, voert regelmatig onderhoud uit, en heeft duidelijke afspraken vastgelegd in een huurovereenkomst.
Uiteraard is een verhuurder gebonden aan zowel rechten als plichten en is het van belang dat zowel verhuurder als huurder hiervan op de hoogte zijn. Om je een handje te helpen heeft Huurstunt daarom die rechten en plichten voor je op een rij gezet.
Deze zijn vastgelegd in de wet en beide partijen zullen hier daarom ook rekening mee moeten houden. De plichten zijn vooral van belang voor de huurder om te weten, zodat de huurder de verhuurder erop kan aanspreken als hij zich niet houdt aan deze plichten.
Andersom is het voor de verhuurder van belang om te weten wat hij wettelijk gezien van de huurder mag verwachten en welke stappen hij kan ondernemen als de huurder verzaakt.
Beniuewd naar de rechten en plichten van een huurder? Lees dan deze blog!
Eén van de belangrijkste plichten van de verhuurder is het onderhouden van de woning. Hieronder wordt in de wet gesteld dat enkel het grote onderhoud door de verhuurder gedaan moet worden. Dit zijn zaken, zoals het buitenschilderwerk, dak-onderhoud en dragende muren.
Meer weten over onderhoud? Lees dan ook: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?
Als de verhuurder verzaakt om groot onderhoud te verrichten, kan de huurder hem hierop aanspreken. Mocht de verhuurder geen reactie geven op de schriftelijke aanvraag, dan kan de huurder naar de huurcommissie stappen om het onderhoud af te dwingen.
Het vinden van betrouwbare huurders is cruciaal voor het succes van je verhuur. Slechte huurders kunnen leiden tot betalingsachterstanden, schade aan je eigendom, en juridische problemen. Daarom is het belangrijk om een grondige screening uit te voeren.
Kredietcontrole: Controleer de kredietwaardigheid van potentiële huurders om te zien of ze in staat zijn om de huur te betalen.
Achtergrondcontrole: Voer een achtergrondcheck uit om criminele activiteiten of eerdere uitzettingen te detecteren.
Referenties controleren: Vraag om referenties van vorige verhuurders om meer te weten te komen over het huurgedrag van de kandidaat.
Het worden van een verhuurder begint meestal met het bezit van een woning of pand dat je wilt verhuren. Dit kan een woning zijn die je niet langer nodig hebt, een tweede woning, of een pand dat specifiek is aangekocht als investeringsobject. Voordat je begint met verhuren, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.
Bezit van een verhuurbaar pand: Zorg ervoor dat je pand geschikt is voor verhuur, zowel qua staat als qua locatie.
Kennis van wet- en regelgeving: Leer de lokale huurwetten kennen om juridische problemen te voorkomen.
Huurovereenkomst opstellen: Zorg voor een gedetailleerde en juridisch bindende huurovereenkomst.
Huurprijs bepalen: Stel een concurrerende huurprijs vast door de lokale markt te analyseren.
Onderhoud en verzekeringen regelen: Zorg voor de juiste verzekeringen en plan regelmatig onderhoud in om problemen te voorkomen.
Verhuurder zijn biedt de mogelijkheid om passief inkomen te genereren en tegelijkertijd te investeren in vastgoed. Door goed voorbereid te zijn, de juiste huurders te vinden, en je eigendommen goed te beheren, kun je succesvol worden in deze rol.