Verhuren verwijst naar het proces waarbij een persoon (de verhuurder) een eigendom, zoals een woning, appartement, kantoorruimte of voertuig, ter beschikking stelt aan een ander persoon (de huurder) in ruil voor een periodieke betaling, bekend als de huurprijs.
Iemand kan zijn appartement verhuren aan een huurder, waardoor de huurder het recht krijgt om de woning te gebruiken gedurende een bepaalde periode in ruil voor het betalen van maandelijkse huur. Deze overeenkomst kan wettelijk worden vastgelegd in een huurcontract, dat de rechten en verplichtingen van zowel de verhuurder als de huurder regelt, inclusief zaken als huurprijs, duur van de huurovereenkomst en onderhoudsverantwoordelijkheden.
Bij het verhuren wordt een contract, ook wel bekend als een huurovereenkomst, opgesteld waarin de rechten, plichten en voorwaarden van zowel de verhuurder als de huurder worden vastgelegd.
De verhuurder draagt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de juridische aspecten van het verhuurde object, terwijl de huurder het recht heeft om het object te gebruiken gedurende de afgesproken huurperiode, onder de voorwaarden van de huurovereenkomst.
Verhuren kan zowel voor langere termijn (bijvoorbeeld een jaarlijkse huurovereenkomst) als voor kortere termijn (bijvoorbeeld een vakantieverhuur) plaatsvinden.
Het is an belang dat je de juiste kale huurprijs voor de woonruimte vraagt. Kamers en woningen onder de liberalisatiegrens zijn gebonden aan een maximale huurverhoging en maximumhuurprijs. Dit geldt als de huurprijs bij aanvang van het huurcontract onder deze grens valt. Om te berekenen of jouw woning onder die grens valt, kun je gebruikmaken van het puntenstelsel van de Huurcommissie.
Naast de kale huurprijs, zijn ook de servicekosten van belang. Dit zijn kosten die je als verhuurder maakt in het voordeel van de huurder. Het kan hierbij gaan om het stofferen van de woning en de verlichting en verwarming van gemeenschappelijke ruimtes. Let er wel op dat je op deze kosten geen winst mag maken.
Je mag als verhuurder de huur één keer verhogen per kalenderjaar. Als de huurwoning in de vrije sector valt, wordt hier geen maximum aan gesteld. Viel de huurprijs van de huurwoning bij aanvang van het huurcontract onder de liberalisatiegrens, dan is de woning gebonden aan de maximale huurverhoging zoals die door de overheid jaarlijks wordt vastgesteld.
Zodra je de huurprijs bepaald hebt, kun je het huurcontract gaan opstellen. Het is van belang dat alles hierin staat, zodat je altijd een ondertekend contract hebt om op terug te vallen. Zeker bij een tijdelijk huurcontract op basis van de Leegstandswet is het van belang dat er bepaalde dingen in het contract staan. Deze zaken zijn:
Staan deze zaken niet in het huurcontract, dan gelden de wetten en regels voor reguliere huur en dat houdt in dat de huurder huurbescherming heeft. Het contract zal dan niet zonder meer beëindigd kunnen worden.
Het is verplicht om de huurwoning in een goede staat af te leveren aan de nieuwe huurder. Daarnaast is het ook verplicht dat de verhuurder groot onderhoud aan de woning doet. Dit kunnen dingen zijn zoals:
Toch moet de huurder zelf ook dingen doen. Denk hierbij aan het witten van de plafonds en het schilderen van de muren. Ook het vastschroeven van loszittende deurklinken en contactdozen dient de huurder zelf te repareren. Dit staat uitgebreid beschreven in het Besluit kleine herstellingen.
Het proces van het verhuren van een woning omvat meerdere stappen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste fasen, van voorbereiding tot het afsluiten van een huurovereenkomst.
Heb jij een mooie woning in je bezit en wil je die graag verhuren? Plaats dan gratis een woningadvertentie bij Huurstunt!
Voordat je begint met het zoeken naar huurders, is het essentieel om je woning verhuurklaar te maken. Dit omvat het uitvoeren van noodzakelijke reparaties, het schilderen van muren en het zorgen voor een schone en aantrekkelijke presentatie.
Het vaststellen van een competitieve huurprijs is cruciaal voor het aantrekken van huurders. Analyseer de huurprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en overweeg de unieke kenmerken van je woning, zoals locatie, grootte en voorzieningen.
Tips voor het bepalen van de huurprijs:
Onderzoek de lokale huurmarkt.
Houd rekening met seizoensgebonden schommelingen.
Vergeet niet om vaste kosten zoals belastingen en verzekeringen mee te rekenen.
Een van de belangrijkste stappen bij het verhuren van een woning is het vinden van betrouwbare huurders. Dit kan door middel van online advertenties, het inschakelen van een makelaar, of mond-tot-mondreclame.
Essentiële stappen voor huurder screening:
Voer krediet- en achtergrondcontroles uit.
Vraag om referenties van eerdere verhuurders.
Zorg ervoor dat de huurder voldoende inkomen heeft om de huur te betalen.
Een solide huurovereenkomst is essentieel om zowel de verhuurder als de huurder te beschermen. In de overeenkomst moeten belangrijke details worden vastgelegd, zoals de huurprijs, betalingstermijnen, onderhoudsverplichtingen en huisregels.
Belangrijke clausules in een huurovereenkomst:
Duur van de huurperiode.
Voorwaarden voor het opzeggen van de huur.
Afspraken over eventuele huisdieren of roken in de woning.
Het opstellen van een goede huurovereenkomst en het correct beheren van servicekosten zijn essentieel voor een succesvolle verhuur. Door duidelijke en gedetailleerde afspraken vast te leggen in de huurovereenkomst, kun je veel problemen voorkomen.