Onroerendezaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting in Nederland die geheven wordt op het bezit van onroerende zaken, zoals grond, woningen en bedrijfspanden. Het is een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten en wordt gebruikt om lokale voorzieningen en diensten te financieren.
Deze belasting wordt geheven van de eigenaren van onroerende zaken. De hoogte van de belasting is een percentage van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van het pand of de grond. Dit betekent dat huiseigenaren, waaronder verhuurders, deze belasting moeten betalen op basis van de waarde van hun eigendom.
Deze vorm van OZB is alleen van toepassing op bedrijfspanden en wordt geheven van de gebruikers van niet-woningen, zoals bedrijven of winkels. Voor woningen is deze belasting afgeschaft.
De hoogte van de OZB is gebaseerd op de WOZ-waarde van het pand. Het is belangrijk om te benadrukken dat verhuurders deze belasting niet mogen doorberekenen aan de huurders van zelfstandige woonruimtes. Dit in tegenstelling tot sommige andere gemeentelijke heffingen die onder bepaalde voorwaarden wel doorberekend mogen worden. De opbrengst van OZB wordt door de gemeente ingezet voor lokale voorzieningen en diensten.
De hoogte van de OZB varieert per gemeente en is een percentage van de WOZ-waarde van de onroerende zaak. Dit percentage wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeenteraad.
Nee, de WOZ-waarde is de taxatiewaarde van de onroerende zaak, terwijl OZB de belasting is die op basis van deze waarde wordt geheven. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente en vormt de grondslag voor de berekening van de OZB.
De OZB wordt betaald door de eigenaar van de onroerende zaak. Bij bedrijfspanden kan er ook een heffing voor gebruikers zijn, die door de gebruiker van het pand betaald moet worden.
Onder onroerend goed belasting vallen de OZB-heffingen op het bezit van woningen, bedrijfspanden en grond. Deze belasting geldt voor zowel particuliere als commerciële eigendommen.
Onroerendezaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting die geheven wordt op het bezit van onroerende zaken. Er zijn twee soorten OZB: eigenarenbelasting en gebruikersbelasting. Het is belangrijk voor huiseigenaren en bedrijven om op de hoogte te zijn van de hoogte van de OZB en de wijze waarop deze wordt berekend. Door te begrijpen hoe OZB werkt en welke kosten erbij komen kijken, kunnen eigenaren beter plannen en budgetteren voor hun eigendommen.