Een omgevingsvergunning is een officiële toestemming van de overheid, en is vereist voor diverse activiteiten zoals bouw- en sloopwerkzaamheden, aanpassingen in beschermde gebieden en natuurgebieden, en specifieke bedrijfsgerelateerde acties zoals het bevestigen van alarmen en reclameborden. De vroegere bouwvergunning valt hier tegenwoordig ook onder.
Stel, je wilt een bedrijfspand uitbreiden. Naast de bouwwerkzaamheden, wil je ook een inrit aanleggen en een groot reclamebord plaatsen. Voor al deze activiteiten heb je een omgevingsvergunning nodig, die je in één keer aanvraagt bij de gemeente.
Je hebt een omgevingsvergunning nodig wanneer je een activiteit wilt uitvoeren die van invloed is op de fysieke omgeving. Dit kan variëren van het bouwen van een dakkapel tot het kappen van bomen. Er zijn echter ook bepaalde werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning vereist is, afhankelijk van de aard van het project en de plaatselijke regelgeving.
Let op! Sinds 2010 heeft de omgevingsvergunning een hoop vergunningen vervangen, waaronder de bouwvergunning.
Het aanvragen van een omgevingsvergunning verloopt via het Omgevingsloket online (OLO), een centraal digitaal platform waar particulieren en bedrijven vergunningen kunnen aanvragen en indienen. Dit platform vereenvoudigt het proces door alle benodigde documenten en stappen te centraliseren.
Controleer of een vergunning nodig is
Via het Omgevingsloket online kun je eenvoudig nagaan of je voor jouw project een omgevingsvergunning nodig hebt. Niet alle werkzaamheden vereisen een vergunning, dus het is verstandig om dit eerst te controleren.
Dien de aanvraag in
Als blijkt dat een vergunning nodig is, kun je via hetzelfde loket je aanvraag indienen. Je moet hierbij verschillende documenten en tekeningen aanleveren, zoals bouwtekeningen, een situatieschets en een plan van aanpak.
Beoordeling door de gemeente
Nadat de aanvraag is ingediend, beoordeelt de gemeente of het project voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, zoals het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandseisen.
Beslissing en termijn
De gemeente heeft doorgaans 8 weken de tijd om een beslissing te nemen over de aanvraag. Dit kan verlengd worden met nog eens 6 weken, afhankelijk van de complexiteit van het project.
Weet jij wat je mag aanpassen aan je huurwoning? Ontdek het in deze blog!
Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de omgevingsvergunning!
Is een omgevingsvergunning altijd nodig bij verbouwen?
Niet voor alle verbouwingen is een omgevingsvergunning nodig. Kleine veranderingen kunnen vergunningsvrij zijn, maar controleer dit altijd bij je gemeente of via de Vergunningcheck.
Hoe lang duurt het voordat ik een omgevingsvergunning krijg?
De behandeltermijn hangt af van het soort aanvraag, maar voor standaardprojecten is dit meestal acht weken. Dit mag eenmalig met zes weken verlengd worden.
Wat kost een omgevingsvergunning?
De leges variëren per gemeente en zijn afhankelijk van de aard en omvang van je project.
Kan ik bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning van de buren?
Ja, als belanghebbende kun je bezwaar maken tegen een verleende omgevingsvergunning.
Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?
Een omgevingsvergunning is nodig bij uiteenlopende activiteiten: van bouwen en slopen tot aanpassingen in een beschermd stadsgezicht of natuur. Ook voor het kappen van bomen, het aanleggen van een uitrit, en het plaatsen van reclame-uitingen is deze vergunning vereist.
Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan?
Je vraagt online een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket. Hier geef je aan welke activiteiten je wilt uitvoeren. De gemeente beoordeelt vervolgens je aanvraag en toetst deze aan de hand van het bestemmingsplan, de bouwvoorschriften en milieu-eisen.
Een omgevingsvergunning is een essentieel onderdeel van veel bouw- en verbouwprojecten. Het doel ervan is om ervoor te zorgen dat werkzaamheden aan de fysieke leefomgeving op een veilige en verantwoorde manier worden uitgevoerd.