Inkomensafhankelijke huurverhoging is een beleid binnen de sociale huursector waarbij de huurprijs jaarlijks kan worden verhoogd op basis van het inkomen van de huurder. Dit beleid geldt alleen voor sociale huurwoningen en is bedoeld om de huurprijzen beter af te stemmen op het inkomen van de huurder.
Lisa en Ahmed huren een appartement in een sociale huurcomplex. Door Ahmeds promotie steeg hun gezamenlijke inkomen boven de inkomensgrens van hun huurcategorie. Als gevolg hiervan ontvingen zij bericht van hun woningcorporatie dat hun maandhuur met €50 zal stijgen.
In 2024 kunnen verhuurders van sociale huurwoningen een inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren voor huurders met een hoger inkomen. Deze verhoging is afhankelijk van het huishoudinkomen en de samenstelling van het huishouden:
Voor meerpersoonshuishoudens tellen de inkomens van inwonende kinderen onder de 23 jaar alleen mee voor het deel boven €22.356. Bij een inkomensafhankelijke verhoging moet de verhuurder een inkomensindicatie van de Belastingdienst overleggen op basis van het inkomen van twee jaar eerder (voor 2024 wordt gekeken naar het inkomen van 2022).
De inkomensafhankelijke huurverhoging bevordert een eerlijke verdeling van woonlasten en stimuleert doorstroming op de huurmarkt. Door de huur te koppelen aan het inkomen, betalen huurders met hogere inkomens meer voor hun woning, terwijl huurders met lagere inkomens een betaalbare huur behouden.
Het proces van inkomensafhankelijke huurverhoging verloopt als volgt:
Niet alle verhuurders passen deze maatregel toe; sommige woningcorporaties kiezen ervoor geen inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren.
Huurders kunnen bezwaar maken tegen een inkomensafhankelijke huurverhoging in de volgende gevallen:
Geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging ook voor particuliere huurwoningen?
Nee, de maatregel geldt alleen voor sociale huurwoningen.
Kan mijn verhuurder zomaar mijn inkomen opvragen?
Verhuurders mogen een inkomensindicatie opvragen bij de Belastingdienst, maar niet het exacte inkomen.
Wat als mijn inkomen is gedaald na het peiljaar?
Je kunt bezwaar maken tegen de huurverhoging als je inkomen aanzienlijk is gedaald.
Hoe vaak mag de huur inkomensafhankelijk worden verhoogd?
Deze huurverhoging mag eenmaal per jaar worden toegepast, meestal per 1 juli.
Inkomensafhankelijke huurverhoging is een maatregel in de sociale huursector die huurprijzen koppelt aan het inkomen van de huurder. Deze maatregel helpt bij een eerlijke verdeling van woonlasten en voorkomt scheefwonen. Voor huurders is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechten rondom huurverhoging en bezwaarprocedures.