Een huurplafond is een maximumgrens voor de huurprijs van woningen binnen een bepaald aantal punten in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit plafond wordt vastgesteld om ervoor te zorgen dat de huurprijs in lijn blijft met de kwaliteit en kenmerken van de woning. Het is een maatregel om betaalbare woningen beschikbaar te houden voor huurders.
Neem als voorbeeld een appartement in een grote stad met een relatief hoge WOZ-waarde, goede isolatie en voldoende vloeroppervlakte. Volgens de Wet betaalbare huur van minister De Jonge zou dit appartement vanaf 1 juli 2024, indien het onder de 187 punten in het woningwaarderingsstelsel valt, een maximale huurprijs krijgen die overeenkomt met deze punten. Dit betekent dat de huur niet hoger mag zijn dan het vastgestelde huurplafond van €1157,95.
Het huurplafond speelt een cruciale rol in het beschermen van huurders tegen overmatige huurprijzen en draagt bij aan de stabiliteit op de woningmarkt. Met name voor huurders in de gereguleerde sector, waar de vraag naar betaalbare huurwoningen groot is, biedt dit plafond een vorm van zekerheid en bescherming tegen prijsstijgingen.
Met de invoering van de Wet betaalbare huur vanaf 1 juli 2024 wordt verwacht dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld €190 omlaag gaat, en dat er 113.000 huurwoningen terugkomen naar het betaalbare segment. Voor verhuurders betekent dit dat zij zich strikt moeten houden aan de maximale huurprijs die is vastgesteld door het WWS.
Vanaf 1 juli 2024 kan de huurder bezwaar maken bij de Huurcommissie als een woning boven het huurplafond wordt aangeboden, maar toch onder de 187 punten van het woningwaarderingsstelsel valt. De huurprijs kan dan eventueel verlaagd worden tot het vastgestelde plafond.
Ja, het huurplafond kan ook van toepassing zijn op bestaande huurovereenkomsten, afhankelijk van de beoordeling van de woning volgens het woningwaarderingsstelsel. Dit betekent dat bestaande huurcontracten mogelijk herzien moeten worden om te voldoen aan de nieuwe regels.
Het huurplafond wordt bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel, waarbij punten worden toegekend op basis van aspecten zoals de WOZ-waarde, grootte, energielabel en kwaliteit van de woning. Woningen onder de 187 punten vallen onder dit stelsel en het huurplafond.
Het huurplafond heeft voornamelijk invloed op de gereguleerde sector. In de vrije sector zijn verhuurders vrijer in het bepalen van de huurprijs, maar ook daar kan de maximale huurprijs indirect worden beïnvloed door de vaststelling van het plafond in de gereguleerde sector.
Het huurplafond is een essentieel instrument om huurders te beschermen tegen onredelijk hoge huurprijzen. Door de regels en het puntensysteem te begrijpen, kunnen huurders hun rechten beter verdedigen en zorgen voor betaalbare woonruimte. De verwachte veranderingen in 2024 zullen deze bescherming verder versterken en meer huurders helpen om betaalbaar te wonen.