Huisjesmelker

Een huisjesmelker is een term die wordt gebruikt om een persoon of organisatie te beschrijven die op een uitbuitende manier winst maakt door onroerend goed te verhuren, voornamelijk aan huurders met weinig andere opties. Huisjesmelkers worden vaak geassocieerd met slecht onderhouden en overbevolkte huurwoningen, waarin de leefomstandigheden van de huurders ernstig kunnen zijn aangetast.

Inhoudsopgave

    Huurprijzen opdrijven

    Huisjesmelkers staan erom bekend dat ze de huurprijzen opdrijven zonder daarbij te zorgen voor de juiste onderhouds- en kwaliteitsnormen voor de woningen. Ze kunnen ook proberen om extra kosten in rekening te brengen voor basisvoorzieningen, zoals gas, water en elektriciteit, die normaal gesproken in de huurprijs zijn inbegrepen.

    Denk jij dat je te veel huur betaald? In deze blog lees je hoe de Huurcommissie kan helpen!

    Hoe herken je een huisjesmelker?

    Huisjesmelkers kunnen in verschillende vormen voorkomen, van particuliere verhuurders tot vastgoedbedrijven. Het herkennen van een huisjesmelker is cruciaal voor huurders om te weten wanneer ze hun rechten moeten verdedigen. Hieronder enkele signalen waaraan je een huisjesmelker kunt herkennen:

    1. Te hoge huurprijs
      Huisjesmelkers staan erom bekend dat ze huurprijzen vragen die ver boven de marktprijs liggen, vooral voor woningen die niet aan de minimale eisen voldoen. In veel gevallen kan de huurprijs worden getoetst aan het puntensysteem, waarbij de huurcommissie kan bepalen of de huurprijs gerechtvaardigd is.

    2. Gebrek aan onderhoud
      Een belangrijk kenmerk van een huisjesmelker is het weigeren van noodzakelijk onderhoud. Denk hierbij aan gebrekkige verwarming, lekkages of verouderde installaties die niet worden gerepareerd. Vaak doen huisjesmelkers weinig tot niets aan het onderhoud van hun panden om kosten te besparen.

    3. Misbruik van huurcontracten
      Huisjesmelkers gebruiken soms oneerlijke of misleidende contracten om hun huurders uit te buiten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door huurders te laten tekenen voor tijdelijke huurcontracten zonder huurbescherming, of door contracten regelmatig aan te passen in het voordeel van de verhuurder.

    4. Intimidatie of dreigementen
      Huisjesmelkers proberen soms huurders onder druk te zetten door intimidatie of dreigementen. Dit kan variëren van ongeoorloofde huisbezoeken tot dreigementen om de huur op te zeggen als de huurder klachten indient over gebrekkig onderhoud.

    Slachtoffers van huisjesmelkers

    Ze liggen naast elkaar op kleine matrasjes en betalen hier wel voor. Deze mensen durven hier uiteraard niets van te zeggen, omdat ze bang zijn teruggestuurd te worden. Ook studenten durven vaak geen stappen te ondernemen, omdat huisjesmelkers in sommige gevallen intimiderend en soms zelfs agressief kunnen worden. Dit soort situaties leiden tot een gevoel van machteloosheid bij de huurders, die vaak niet weten waar ze terecht kunnen met hun klachten.

    Huurders schakelen hulp in om huisjesmelker aan te pakken

    Wat kun je doen als je te maken hebt met een huisjesmelker?

    Als huurder heb je bepaalde rechten die je beschermen tegen uitbuiting door een huisjesmelker. Het is belangrijk om te weten welke stappen je kunt ondernemen als je het gevoel hebt dat je verhuurder zich misdraagt.

    1. Huurprijs laten toetsen
      Als je vermoedt dat de huurprijs te hoog is, kun je de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie. Deze onafhankelijke instantie kan op basis van het puntenstelsel bepalen of de huurprijs redelijk is. Als de huurprijs te hoog blijkt, kan de Huurcommissie besluiten dat deze verlaagd moet worden.

    2. Onderhoud eisen
      Verhuurders zijn wettelijk verplicht om hun woningen in een goede staat van onderhoud te houden. Als een verhuurder dit weigert, kun je als huurder eisen dat noodzakelijk onderhoud wordt uitgevoerd. In ernstige gevallen kun je de huur zelfs verlagen totdat het onderhoud is uitgevoerd, mits dit wordt goedgekeurd door de Huurcommissie.

    3. Juridisch advies inwinnen
      Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen als je denkt dat je te maken hebt met een huisjesmelker. Organisaties zoals de Woonbond kunnen huurders helpen bij het opstellen van een klacht en bieden juridische ondersteuning in geschillen met verhuurders.

    4. Huurcommissie inschakelen
      Als er sprake is van ernstige nalatigheid van de verhuurder, zoals achterstallig onderhoud of intimidatie, kun je een geschil indienen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie kan een bindende uitspraak doen over het geschil en maatregelen opleggen aan de verhuurder.

    Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

    Het Juridisch Loket inschakelen

    Wil je Juridisch advies inwinnen? Het Juridisch Loket is er voor iedereen die juridisch advies nodig heeft, maar vooral voor degenen die niet veel te besteden hebben. Ze bieden gratis informatie en advies over allerlei juridische kwesties. Voor hun diensten gelden inkomens- en vermogensgrenzen.

    Als je als alleenstaande een verzamelinkomen van maximaal €31.100, en een vermogen van niet meer dan €31.340 hebt, kom je in aanmerking voor hun hulp. (Studiefinanciering telt niet mee als inkomen!) Voor huishoudens met meer personen liggen deze grenzen iets hoger.


    Veelgestelde vragen 

    Meer weten? Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over huisjesmelkers.

    Is huisjesmelkerij strafbaar?

    Ja, huisjesmelkerij kan strafbaar zijn, vooral als het gaat om activiteiten zoals het opzettelijk verwaarlozen van onderhoud, het overtreden van veiligheidsnormen, het illegaal opsplitsen van woningen of het vragen van excessieve huurprijzen. De exacte juridische status hangt af van de lokale wetgeving en de specifieke omstandigheden.

    Wat doet een huisjesmelker?

    Een huisjesmelker verhuurt onroerend goed, vaak in slechte staat, tegen hoge huren aan kwetsbare of wanhopige huurders. Ze negeren vaak onderhoudsverplichtingen, overtreden veiligheidsnormen, en kunnen onredelijke huurverhogingen doorvoeren. Dit leidt tot slechte en soms gevaarlijke leefomstandigheden voor de huurders.

    Wat kan ik doen tegen een huisjesmelker?

    Als je te maken hebt met een huisjesmelker, kun je verschillende stappen ondernemen:

    • Meld de situatie bij de gemeente of lokale handhavingsautoriteiten.
    • Start een procedure bij de Huurcommissie als het gaat om onrechtmatige huurprijzen of slecht onderhoud.
    • Zoek juridisch advies of hulp bij een huurdersvereniging.
    • Documenteer alle gebreken en communicatie met de verhuurder.
    • Overweeg, indien mogelijk, te verhuizen naar een veiligere en betere woning.

    Conclusie

    Een huisjesmelker is een verhuurder die misbruik maakt van zijn positie door te hoge huurprijzen te vragen en geen onderhoud uit te voeren. Als huurder is het belangrijk om je rechten te kennen en te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen dit soort praktijken.