GWL is de verzamelnaam van gas, water en licht. Dit is een onderdeel van de nutsvoorzieningen van een huurwoning. Elke bewoner van ieder huis heeft deze voorzieningen nodig en het is dus wel van belang dat je goed kijkt hoe dit bij jou geregeld is.
In veruit de meeste gevallen verhuurt de verhuurder de woning inclusief gas, water en licht. In dat geval zul je aan het eind van het jaar een eindafrekening krijgen met daarop de daadwerkelijk gemaakte kosten.
Wil je leren hoe je meer energie kan besparen? Bekijk dan eens deze tips!
De afspraken omtrent het huren inclusief GWL dienen vastgelegd te worden in het huurcontract. Deze kosten worden vaak onder de noemer ‘servicekosten’ vermeld, maar het is wel van belang dat je weet wat je waarvoor kwijt bent. Dit is vooral ook van belang als je recht hebt om gebruik te maken van huurtoeslag.
Gas wordt voornamelijk gebruikt voor verwarming en koken. Het grootste deel van de huishoudens in Nederland maakt gebruik van aardgas, hoewel er een verschuiving gaande is naar duurzamere alternatieven zoals elektriciteit en biogas.
Water is essentieel voor drinken, koken, schoonmaken en persoonlijke hygiëne. In Nederland wordt drinkwater van hoge kwaliteit geleverd door verschillende waterbedrijven.
Elektriciteit, vaak aangeduid als 'licht', is nodig voor verlichting, huishoudelijke apparaten, en elektronica. Elektriciteit wordt opgewekt uit diverse bronnen zoals fossiele brandstoffen, kernenergie en hernieuwbare energiebronnen.
Mocht jouw verhuurder de GWL-kosten niet dragen, dan zul je zelf een energieleverancier moeten kiezen. Zorg ervoor dat je dit tijdig weet, zodat je niet afgesloten wordt door de netbeheerder. Het verstandigste is dan ook om voorafgaand aan het tekenen van het huurcontract met je huurbaas te overleggen hoe jullie de GWL regelen.
Lees ook: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!
De kosten van gas, water en elektriciteit kunnen variëren afhankelijk van het verbruik, de tarieven van de leveranciers en eventuele belastingen. Het is belangrijk om de kosten regelmatig te controleren en te vergelijken om te besparen.
Als je een kamer huurt in een woonhuis of een huis deelt met meerdere huisgenoten, kan het zijn dat de energierekening gedeeld wordt door het aantal bewoners. Er wordt dan gekeken naar wat waarschijnlijk jouw deel is en het voorschot wordt daarmee dan verrekend.
Uiteraard is het ook hierbij van belang dat de verhuurder laat zien waar het bedrag op gebaseerd is. Als blijkt dat jij te veel betaald hebt, dien je dit bedrag terug te krijgen. Een verhoging van de kosten kan alleen als echt blijkt dat jij te veel energie verbruikt hebt.
GWL, oftewel gas, water en licht, zijn essentiële nutsvoorzieningen die een cruciale rol spelen in ons dagelijks leven. Het efficiënt beheren van deze voorzieningen kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een duurzamere levensstijl. Door bewust om te gaan met het verbruik van gas, water en elektriciteit, en gebruik te maken van energiezuinige maatregelen en apparaten, kunnen huishoudens niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu.
Je kunt je GWL-verbruik controleren via de meterstanden in je woning en de facturen van je nutsbedrijven. Veel energieleveranciers bieden ook online portals waar je je verbruik kunt volgen.
Bij een storing in de gas-, water- of elektriciteitsvoorzieningen moet je contact opnemen met je nutsbedrijf. In geval van een gaslek of een ernstige storing, bel je direct het nationale storingsnummer 0800-9009.
Overstappen van energieleverancier kan eenvoudig online. Vergelijk verschillende leveranciers, kies de beste deal en meld je aan bij de nieuwe leverancier. Zij regelen de overstap voor je.