Cohousing is een woonconcept waarbij een groep mensen samenwoont in een ontworpen gemeenschap, waarin ze hun privéwoningen hebben maar ook gemeenschappelijke ruimtes delen.
In een cohousinggemeenschap delen bewoners bijvoorbeeld regelmatig gezamenlijke maaltijden. Onlangs organiseerden ze bijvoorbeeld een barbecue in de gedeelde tuin. Terwijl sommigen de grill opwarmden, zetten anderen tafels en stoelen neer. Kinderen speelden samen, en de ouderen deelden tuinadviezen. Tijdens het diner werden plannen gemaakt voor de volgende gemeenschapsbijeenkomst.
Leestip: Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning?
Het doel van cohousing is om een sterke gemeenschap te bevorderen, waarin bewoners actief participeren in het gezamenlijke beheer van bepaalde aspecten van hun leefomgeving. Deze vorm van huisvesting is gebaseerd op gedeelde waarden, participatie en sociale interactie.
Cohousing komt voor in verschillende vormen en maten, variërend van kleinschalige gemeenschappen tot grotere projecten. Typische kenmerken van cohousing zijn:
Meer vragen over cohousing? Bekijk dan ook ons overzicht hier beneden!
In cohousing is er een bewuste keuze om actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven. Bewoners delen niet alleen fysieke ruimtes, maar ook besluitvorming en sociale activiteiten.
Beslissingen worden vaak genomen via consensus of participatieve processen, waarbij bewoners inspraak hebben in gemeenschappelijke activiteiten en beheer van gedeelde ruimtes.
Cohousing bevordert gemeenschapsgevoel, gedeelde verantwoordelijkheid, duurzaamheid en het delen van middelen, terwijl het individuele privacy behoudt.
Ja, cohousinggemeenschappen hebben vaak regels en afspraken die zijn opgesteld door consensus om het samenleven soepel te laten verlopen en conflicten te verminderen.
Kosten worden vaak gedeeld, inclusief gemeenschappelijke uitgaven zoals onderhoud, verzekeringen en soms maaltijden. De specifieke regelingen variëren per gemeenschap.