Een bouwvergunning, tegenwoordig een omgevingsvergunning genoemd, is een officiële toestemming van de overheid, vereist om bouwwerkzaamheden uit te mogen voeren. Deze vergunning zorgt ervoor dat de bouw voldoet aan de geldende regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en ruimtelijke ordening.
Let op! Sinds 2010 heeft de omgevingsvergunning een hoop vergunningen vervangen, waaronder de bouwvergunning. De term bouwvergunning wordt daarom officieel niet meer gebruikt.
Een bouwvergunning geeft je toestemming om een bouwwerk te bouwen, verbouwen, slopen of renoveren. Dit voorkomt dat bouwwerkzaamheden in strijd zijn met bouwregels en bestemmingsplannen.
Weet jij wat je wel en niet mag veranderen aan je huurwoning? Je leest het hier!
Niet voor elke bouwwerkzaamheid heb je een bouwvergunning nodig. Het hangt af van de omvang van de verbouwing, de locatie en het type werkzaamheden. Hieronder staan enkele situaties waarin je wel of geen bouwvergunning nodig hebt.
Vooroverleg met de gemeente: Voordat je de aanvraag indient, kun je contact opnemen met de gemeente om te bespreken of je plannen vergunningsplichtig zijn. Dit kan problemen tijdens de aanvraag voorkomen.
Indienen van de aanvraag: Via het Omgevingsloket kun je je aanvraag indienen. Je hebt hiervoor vaak de volgende documenten nodig:
Beoordeling van de aanvraag: De gemeente beoordeelt de plannen en controleert of deze in lijn zijn met het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de complexiteit van het project.
Beslissing van de gemeente: Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bouwvergunning en kun je beginnen met de bouwwerkzaamheden. Wordt de vergunning afgewezen, dan kun je bezwaar maken.
De kosten voor een bouwvergunning, ook wel leges genoemd, verschillen per gemeente. Deze worden berekend als percentage van de bouwsom.
De beoordeling duurt enkele weken tot maanden, afhankelijk van de aanvraag en werkdruk bij de gemeente.
Waar vraag ik een bouwvergunning aan?
Via het Omgevingsloket.
Hoe lang is een bouwvergunning geldig?
Onbeperkt, maar kan worden ingetrokken als niet binnen de vastgestelde termijn met de bouw wordt gestart.
Wat kost een bouwvergunning?
Meestal een percentage van de bouwkosten. De kosten verschillen per gemeente en kunnen duizenden euro’s variëren.
Heb ik voor kleine verbouwingen een vergunning nodig?
Voor kleine wijzigingen vaak niet. Gebruik de Vergunningcheck via het Omgevingsloket om dit te controleren.
Een bouwvergunning is belangrijk om bouwplannen veilig en wettelijk correct uit te voeren. Controleer bij twijfel altijd via het Omgevingsloket of een vergunning nodig is. Dit voorkomt problemen en boetes tijdens of na de bouw.